Un studiu arată că cei care cred în mituri despre COVID-19 sunt mai predispuși să se infecteze
O echipă de oameni de știință spune că oamenii care cred în mituri despre COVID-19 sunt mai predispuși la infectarea cu virusul SARS-CoV-2.
„Ratele de transmitere comunitară scad atunci când entitățile guvernamentale impun restricții”, a declarat Russell Fazio, cercetător la Universitatea de Stat din Ohio, SUA, în cadrul unui interviu despre un studiu publicat de acesta în octombrie 2021.
„Însă, chiar acele persoane care respectă măsurile de distanțare socială își reduc probabilitatea personală de a contracta COVID-19. Noi am analizat convingerile și caracteristicile personale care au prezis dacă indivizii au contractat sau nu virusul”, a adăugat Fazio.
„Indivizii care dețin cunoștințe mai precise au fost mult mai puțin predispuși la infecție”
Participanții la studiu au luat parte la evaluări pentru variabile inclusiv percepții despre pandemie, încrederea în guvern și știință, idei conspiraționiste și multe altele. Se pare că, de fapt, cei care cred în teorii ale conspirației au fost mai predispuși la infectarea cu COVID-19, potrivit studiului.
„Există multe descoperiri importante în aceste cercetări, însă cea mai critică ar putea fi legată de dezinformarea în privința COVID-19. Indivizii care dețin cunoștințe mai precise au fost mult mai puțin predispuși la infecție”, a spus Fazio.
Soluția la aceste probleme, însă, ar putea fi o abordare mai puțin politică și mai degrabă empatică astfel încât cazurile și decesele din cauza COVID-19 să fie reduse, fapt ce ar trebui să fie un obiectiv împărtășit de noi toți.
„Aceasta este o întrebare importantă la care trebuie să găsim un răspuns”
„Ar fi fascinant să analizăm consecințele corectării dezinformării la care au fost expuși oamenii în privința virusului. Ar putea oare schimbările în privința informațiilor corecte să rezulte în modificări ale probabilității de infectare? Aceasta este o întrebare importantă la care trebuie să găsim un răspuns”, a mai precizat Fazio, citat de Futurism.
Cu alte cuvinte, în lupta împotriva COVID-19, prevenirea spitalizărilor contează mai mult decât numărul de voturi. Astfel, informarea oamenilor într-un mod cât mai empatic ar putea fi cea mai eficientă metodă.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Variantele anterioare de Covid nu sunt aceeași boală ca Omicron
Ce apare prima: tusea sau febra? Un studiu analizează ordinea simptomelor COVID-19
Un studiu arată că bărbații răspândesc COVID-19 mai mult decât femeile și copiii