De ce nu putem construi o stație spațială pe Lună?
O stație spațială pe Lună ar putea fi foarte utilă. Ar oferi viitoarelor misiuni spațiale un punct de oprire între părăsirea Pământului și atingerea punctelor mai îndepărtate din Sistemul Solar sau chiar din Calea Lactee.
Unul dintre motivele pentru care nu am construit o stație spațială pe Lună este că nu trimitem oameni acolo foarte des. Până acum am reușit să ducem astronauți pe Lună doar de șase ori. Aceste aterizări pe Lună au avut loc într-o perioadă de trei ani între 1969 și 1972 și au făcut parte dintr-o serie de misiuni spațiale numite misiuni Apollo.
Racheta folosită pentru a duce astronauții pe Lună a fost una extrem de puternică, numită Saturn V, care nu mai este produsă. Asta înseamnă că, în acest moment, nu avem o rachetă suficient de puternică pentru a ne permite să construim o stație spațială pe Lună și să ducem oameni acolo.
Pentru a ajunge pe Lună, o rachetă trebuie să fie deosebit de puternică
Începem să construim din nou rachete puternice. Compania de explorare spațială SpaceX creează rachete mai noi și mai mari, care sunt capabile să ducă greutatea astronauților pe Lună. NASA plănuiește, de asemenea, noi misiuni pentru a duce astronauții pe Lună.
Cu toate acestea, există o mare diferență între o călătorie scurtă și construirea unei stații spațiale pe Lună, ceea ce este extrem de dificil. O modalitate de a face acest lucru ar fi să o construim în bucăți pe Pământ, să ducem piesele pe Lună și să le asamblăm acolo.
Așa a fost construită Stația Spațială Internațională: piesele au fost duse în spațiu și apoi puse la un loc de astronauți.
Cu toate acestea, Stația Spațială Internațională se află la doar 400 de kilometri de suprafața Pământului. Luna este la 384.000 de kilometri. Fiecare călătorie spre Lună ar dura aproximativ trei zile și ar necesita cantități incredibile de combustibil, ceea ce ar putea agrava problemele climatice de pe Pământ.
O idee mult mai bună ar fi să construim cât mai mult posibil din materiale găsite pe Lună. Betonul lunar este testat pe Pământ ca posibil material de construcție.
Pe Pământ am face beton din pietriș sau nisip, ciment și apă. Nu avem nimic din aceste lucruri pe Lună, dar ceea ce avem este praf și sulf lunar. Acestea pot fi topite și amestecate împreună. Odată ce acest amestec se răcește, produce un material solid care este mai puternic decât multe materiale pe care le folosim pe Pământ.
Mâncarea și energia care ar fi consumate într-o stație spațială pe Lună
De asemenea, trebuie să ne gândim la ce ar avea nevoie astronauții care stau la stația spațială. Cele mai importante lucruri ar fi furnizarea de alimente și electricitate pentru alimentarea echipamentelor, producția de alimente și aer respirabil, notează Space.com.
Oamenii de știință au lucrat la cum să cultive alimente în spațiu. La bordul Stației Spațiale Internaționale, astronauții efectuează experimente pentru a încerca să cultive legume folosind perne de pământ. O altă opțiune ar fi să creștem plante folosind hidroponia, ceea ce înseamnă că plantele cresc în apă, nu în sol.
Obținerea energiei pe Lună ar fi mai complicată. Cel mai bun mod ar fi să folosim energia solară. Cu toate acestea, luna se rotește la fiecare 28 de zile. Aceasta înseamnă că o stație spațială într-o poziție fixă pe Lună ar fi în soare timp de 14 zile și apoi în întuneric timp de 14 zile, așadar echipamentul alimentat cu energie solară nu ar funcționa fără o îmbunătățire majoră a stocării energiei în baterii.
Dar poate că există altceva mai bun decât o stație spațială pe Lună
O modalitate de a rezolva această problemă ar fi construirea stației spațiale fie la polul nord, fie la polul sud al Lunii și ridicarea panourilor solare deasupra suprafeței. Panourile ar primi lumina solară constant, deoarece se pot roti și nu vor fi blocate deloc de planetă.
Alternativ, s-ar putea să nu avem deloc nevoie de o bază pe suprafața lunii. În schimb, NASA plănuiește să construiască un satelit care să orbiteze în jurul Lunii.
Rachetele care se lansează de pe suprafața lunară folosesc mai mult combustibil pentru a scăpa de gravitația lunii, dar acest lucru nu ar fi atât de dificil de făcut de pe un satelit. Asta înseamnă că un satelit ar fi chiar mai bun decât o bază pe lună pentru a servi drept poartă de acces pentru misiunile care se îndreaptă mai departe în Sistemul Solar.
Vă recomandăm să citiți și:
Un astrofizician explică de ce nu ar trebui să mai căutam civilizații extraterestre
Rocile lunare colectate de China sunt mai tinere decât mostrele Apollo și nimeni nu știe de ce
Cum testează inginerii de la NASA costumele spațiale pentru viitoarele misiuni pe Lună
O hartă detaliată cu structura internă a planetei Marte, dezvăluită pentru prima oară