Într-un scenariu desprins parcă din „Robocop” și „Minority Report”, cercetătorii din China au creat un sistem de inteligență artificială care aparent poate identifica infracțiuni și pune sub acuzare infractori.
Sistemul de inteligență artificială a fost dezvoltat și testat de Procuratura Shanghai Pudong, cel mai mare oficiu de procuratură districtuală din țară. Sistemul poate înainta acuzații cu o acuratețe de peste 97% bazându-se pe o descriere a unui caz penal.
„Sistemul poate înlocui procurorii în procesul decizional într-o anumită măsură”, au scris cercetătorii în studiul publicat în Management Review.
Echipa a construit mașinăria cu ajutorul unui instrument de inteligență artificială deja existent numit System 206. Procurorii din China foloseau deja sistemul pentru a ajuta la analiza dovezilor și determinarea gradului de periculozitate a unui suspect pentru public.
Cu toate acestea, sistemul a fost destul de limitat pentru că nu a putut „participa în procesul decizional de punere sub acuzare și sugerare a sentințelor”, au scris oamenii de știință. Asta ar însemna ca sistemul de inteligență artificială să fie capabil să identifice și să elimine informațiile irelevante pentru un anumit caz, precum și să poată procesa limbajul uman în rețeaua sa neurală.
Noul sistem de inteligență artificială dezvoltat în Shanghai poate accesa dosarele procurorilor. De fapt, mașinăria poate identifica și pune sub acuzare infractorii cu opt dintre cele mai comune infracțiuni ale districtului: fraudă cu carduri de credit, jocuri de noroc, condus neregulamentar, vătămare, ultraj, furt, fraudă și chiar disidență politică.
Bineînțeles, există numeroase temeri atunci când vine vorba de un computer puternic ce are capabilitatea de a trimite oameni după gratii. Un procuror a declarat sub anonimat pentru jurnaliști că, deși o acuratețe de 97% este destul de bună, „va exista mereu o șansă și pentru greșeli”.
„Cine își va asuma responsabilitatea atunci când se va întâmpla asta? Procurorul, mașinăria sau inginerul algoritmului”, a precizat avocatul pentru presă, potrivit Futurism.
Pentru moment, sistemul de inteligență artificială este încă la început. Totuși, dacă tendințele actuale vor continua, ne putem aștepta ca viitoarele computere să facă treaba polițiștilor.
Calculele arată că o super-inteligență artificială va fi imposibil de controlat
Oamenii de știință de la MIT au creat primul algoritm de inteligență artificială psihopat