Nivelul de exerciții fizice care poate controla cel mai bine tensiunea arterială și preveni hipertensiunea
Cercetări recente sugerează că, dacă vrei să te ferești de hipertensiunea arterială pe măsură ce înaintezi în vârstă, trebuie să te dedici pe termen lung și să menții nivelul de exerciții fizice pe tot parcursul vârstei mijlocii.
Însă, factorii sociali pot face asta destul de dificil pentru unii oameni, potrivit unui studiu care a avut în vedere mai bine de 5.000 de oameni din patru state americane.
„Adolescenții și cei cu vârsta cuprinsă între 20 și 25 de ani ar putea fi activi din punct de vedere fizic însă tendințele se schimbă odată cu vârsta”, a spus Kirsten Bibbins-Domingo, unul dintre autorii studiului și epidemiolog la University of California, San Francisco (UCSF).
Numeroase studii au arătat că exercițiile fizice reduc tensiunea arterială, însă noi cercetători sugerează că „menținerea activității fizice în timpul perioadei de maturitate timpurie, la niveluri mai mari decât cele recomandate anterior, ar putea fi destul de importantă pentru prevenirea hipertensiunii”, a adăugat Bibbins-Domingo.
Hipertensiunea, o boală gravă care afectează miliarde de oameni
Hipertensiunea, cunoscută și ca tensiune arterială crescută, este o boală gravă care afectează miliarde de oameni din întreaga lume. Poate duce la atac de cord și accident vascular cerebral. De asemenea, hipertensiunea este un factor de risc pentru apariția demenței mai târziu în viață.
Unul din patru bărbați și una din cinci femei suferă de hipertensiune, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Însă, majoritatea oamenilor cu hipertensiune nici măcar nu știu că suferă de asta, de aici provenind și denumirea de „ucigașul tăcut”.
Totuși, există modalități prin care hipertensiunea poate fi ameliorată și chiar remediată, exercițiile fizice fiind subiectul noului studiu, scrie Science Alert.
Potrivit cercetătorilor, perioada de maturitate timpurie este un moment oportun pentru intervenție astfel încât hipertensiunea în timpul vârstei de mijloc să fie prevenită.
Acest nivel de activitate a redus considerabil riscul de hipertensiune
„Aproape jumătate dintre participanții noștri aflați în perioada de maturitate timpurie aveau niveluri de activitate fizică sub nivelul optim, fapt ce este asociat în mod semnificativ cu debutul hipertensiunii, astfel indicând că trebuie să creștem standardele minime pentru activitatea fizică”, a spus autorul coordonatorul al studiului, Jason Nagata, expert în medicina adultă timpurie la UCSF.
Atunci când cercetătorii au analizat oamenii care au efectuat cinci ore de exerciții fizice moderate pe săptămână în timpul perioadei de maturitate timpurie, adică dublul minimului recomandat momentan pentru adulți, aceștia au descoperit că acest nivel de activitate a redus considerabil riscul de hipertensiune, mai ales dacă oamenii au menținut aceste obiceiuri de exerciții fizice până la vârsta de 60 de ani.
Astfel, dublarea nivelurilor minime de activitate fizică recomandate momentan pentru adulți ar putea fi benefică pentru prevenția hipertensiunii, au concluzionat cercetătorii. Conform OMS, adulții ar trebui să efectueze 150 de minute de exerciții fizie intense pe săptămână, iar copiii și adolescenții o oră pe zi. Recomandările se aplică și în cazul femeilor însărcinate și proaspetelor mămici.
Vă mai recomandăm să citiți și:
O pastilă ar putea înlocui exercițiile fizice. Ce au descoperit cercetătorii din Australia?
Cel mai bun nivel de intensitate al exercițiilor fizice pentru îmbunătățirea condiției fizice
15 minute cu acest tip de exerciții fizice îți pot îmbunătăți sănătatea cardiometabolică