Cercetătorii au dezvoltat o baterie litiu-ion reîncărcabilă sub forma unei fibre extrem de lungi care poate fi introdusă în țesături. Bateria poate fi aplicată pentru o varietate largă de dispozitive electronice și poate fi utilizată chiar și pentru a dezvolta baterii printate 3D.
Oamenii de știință preconizează noi posibilități pentru comunicații și dispozitive care pot fi purtate precum îmbrăcămintea obișnuită, precum și dispozitive ale căror baterii s-ar putea dubla ca părți structurale.
Echipa din spatele noii tehnologii a produs cea mai lungă baterie din fibră flexibilă din lume, atingând o lungime de 140 de metri, pentru a demonstra că materialul poate fi dezvoltat până la lungimi mai mari.
Cercetările au fost descrise în jurnalul Materials Today.
Cercetătorii, inclusiv membri ai echipei din cazul de față, au demonstrat anterior fibre care conțin o varietate largă de componente electronice, inclusiv diode emițătoare de lumină (LED), fotosenzori, comunicații și sisteme digitale. Multe dintre acestea sunt portabile și lavabile, astfel că sunt produse practice, însă până acum au depins de o sursă de alimentare externă.
Acum, această baterie din fibră, care este de asemenea portabilă și lavabilă, ar putea permite unor astfel de dispozitive să fie complet independente, potrivit EurekAlert.
Fibra de 140 de metri produsă până acum are o capacitate de stocare de energie de 123 miliamperi oră (mAh), care poate încărca telefoane sau ceasuri inteligente, au mai spus cercetătorii. Dispozitivul din fibră are o grosime de doar câteva sute de microni, mult mai subțire decât încercările de până acum de producer a bateriilor sub formă de fibră.
În afară de fibrele individuale unidimensionale, care pot fi introduse în țesături pentru a produce textile bidimensionale, materialul poate fi folosit în printarea 3D pentru a crea obiecte solide, cum ar fi carcasele care permit structura și sursa de alimentare pentru un dispozitiv.
Pentru a demonstra această capabilitate, un submarin de jucărie a fost înfășurat cu fibra de baterie pentru a-l alimenta. Încorporarea sursei de alimentare în structura dispozitivelor poate reduce greutatea și îmbunătăți eficiența și raza de acțiune.
Huawei a obținut un brevet pentru o tehnologie laser care ar putea oferi baterie „nelimitată”
Vor putea zidurile să stocheze energie? Cercetătorii au transformat o cărămidă într-o baterie