Cea mai mare friptură crescută în laborator produsă până acum a fost dezvăluită de compania israeliană MeaTech 3D, bucata de carne ajungând la 110 grame.
Friptura este alcătuită din mușchi adevărat și celule de grăsime, derivate din mostre de țesut prelevate de la o vacă. Celule stem de bovine vii au fost incorporate în „semnăturile bio” care au fost apoi introduse în imprimanta 3D a companiei pentru a produce friptura. Apoi, carnea a fost maturată într-un incubator, în care celulele stem s-au diferențiat în celule adipoase și musculare.
Companii din lumea întreagă se grăbesc să producă astfel de cărnuri din culturi celulare, susținând că producerea de carne fără creșterea și sacrificarea animalelor este mai benefică pentru mediu, bunăstarea animalelor și sănătate.
„Reușita reprezintă punctul culminant al eforturilor desfășurate timp de un an întreg în procesele noastre de biologie celulară și inginerie de țesut, precum și al preciziei tehnologiei de bioprintare. Noi credem că ne aflăm în fruntea cursei pentru dezvoltarea produselor din carne bazată pe celule”, a spus Sharon Fima, director executiv al companiei MeaTech, potrivit The Guardian.
Compania a spus că intenționează să producă această carne din culturi celulare la același preț ca cel al cărnurilor convenționale. Însă, fripturile de la MeaTech nu vor apărea pe farfurii prea curând. Prima intrare pe piață a companiei va permite vânzarea de grăsime din culturi celulare drept ingredient pentru alte produse, totul fiind așteptat să se întâmple în 2022.
Totuși, un specialist din industrie a declarat că printarea 3D este atât de răspândită acum, iar MeaTech nu a arătat încă dacă tehnologia sa poate fi aplicată la scară largă și dacă poate produce fripturi la prețuri rezonabile. Prima friptură din culturi celulare a fost produsă în decembrie 2018 de o altă companie israeliană, Aleph Farms, deși compania a transmis la acea vreme că gustul mai trebuie perfecționat.
Carnea din culturi celulare necesită aprobarea de la autoritățile de reglementare înainte să fie vândută publicului, iar asta s-a întâmplat pentru prima oară la sfârșitul anului 2020, atunci când nuggets de pui produși de compania americană Eat Just au fost vânduți consumatorilor din Singapore.
Companiile produc, de asemenea, fripturi din ingrediente pe bază de plante, compania spaniolă Novameat livrând ceea ce a descris ca fiind „cea mai realistică” de până acum, la începutul anului 2020. Ingredientele sale includ mazăre, alge de mare și suc de sfeclă roșie, care au fost extrudate în fibre subțiri pentru a reproduce țesutul muscular.
Reducerea consumului de carne este esențială pentru ca țările dezvoltate să elimine emisiile de gaze cu efect de seră din zootehnie și să evite schimbările climatice. Un studiu a arătat că evitarea cărnii și a produselor lactate a fost cea mai bună metodă de a reduce impactul ecologic al unui individ. Produsele pe bază de plante produc foarte puține emisii, însă carnea din culturi celulare poate necesita cantități mari de energie pentru a fi produsă, astfel având potențialul de a cauza emisii semnificative dacă nu sunt folosite surse scăzute în carbon.
O fabrică din California produce anual 23.000 de kilograme de carne crescută în laborator