Editarea genetică poate duce la nașterea de pui de șoareci de același sex cu o eficiență de 100%
Cercetătorii de la Institutul Francis Crick și de la Universitatea Kent au folosit editarea genetică pentru a crea pui de șoareci de același sex cu o eficiență de 100%, o descoperire care ar putea duce la reducerea dramatică a sacrificării atât în mediul medical, cât și în cel agricol.
Lucrarea, publicată în Nature Communications, abordează tehnica de editare genetică a CRISPR-Cas9 într-un mod inteligent. Enzima Cas9 poate tăia bucăți de ADN și este un instrument incredibil. Aici, echipa a plasat un element al acestui sistem pe cromozomul X sau Y al tatălui, iar celălalt pe cromozomii X ai mamei.
Când s-a format un embrion, Cas9 a fost reîntregit și a vizat gena Top1 – care este importantă pentru duplicarea și repararea ADN-ului – oprind dezvoltarea embrionului, scrie IFL Science.
„Această metodă funcționează pe măsură ce împărțim procesul de editare a genomului în jumătate, între un mascul și o femelă, și este activat doar atunci când cele două jumătăți se întâlnesc într-un embrion prin reproducere. Embrionii cu ambele jumătăți nu se pot dezvolta dincolo de stadiile celulare foarte timpurii”, a spus primul autor, dr. Charlotte Douglas, într-un comunicat.
„De asemenea, am arătat că acest proces funcționează cu succes în diferite combinații – introducând fie elementele Cas9, fie ARN-ul de ghidare pe cromozomii mamei sau ale tatălui”, a adăugat Douglas.
Editarea genetică nu a avut efecte secundare dăunătoare pentru descendenții supraviețuitori. De asemenea, datorită numărului mare de ovule produse de șoareci, această metodă nu a redus la jumătate numărul de pui dintr-o naștere. Numărul de pui de același sex a fost între 61% și 72% la sută din numărul de pui ai nașterilor de control.
Editarea genetică ar putea fi folosită în mai multe medii și poate avea implicații bune pentru animale
Descoperirea ar putea fi folosită în medii medicale în care este nevoie de o populație de același sex. Dar și în fermele unde animalele de sex „greșit” sunt sacrificate de obicei după naștere. Dar mai este mult de muncă până la a folosi această descoperire efectiv, în afara unui laborator.
„Implicațiile acestei lucrări pot fi de anvergură atunci când vine vorba de îmbunătățirea bunăstării animalelor, dar ar trebui gândite și la niveluri etice și de reglementare”, a adăugat Peter Ellis, coautor și lector principal în genetică moleculară și reproducere la Universitatea din Kent.
„În special, înainte de orice utilizare potențială în agricultură, ar trebui să existe o conversație și dezbatere publică extinsă, precum și modificări ale legislației. Din punct de vedere științific, există, de asemenea, multă muncă de făcut, pe parcursul mai multor ani. Sunt necesare cercetări suplimentare, mai întâi pentru a dezvolta seturile de instrumente specifice de editare a genelor pentru diferite specii și apoi pentru a verifica dacă sunt sigure și eficiente”, a concluzionat cercetătorul.
Vă recomandăm să citiți și:
Cercetătorii lucrează la un computer pe os ultra-subțire
Uleiul CBD ar fi micșorat tumoarea unei femei diagnosticată cu cancer pulmonar
A fost descoperit mecanismul din spatele celor mai severe cazuri ale unei tulburări sangvine comune