De ce scrâșnim din dinți și cum putem scăpa de acest obicei nociv?
Dentiștii au observat o creștere a pacienților care scrâșnesc din dinți de la începutul pandemiei de COVID-19. Simptomele scrâșnitului din dinți (cunoscut și ca bruxism) pot include durere la dinți și gingii, precum și la mușchii și articulațiile maxilarului.
Durerea cauzată de acest obicei poate afecta în mod semnificativ viața de zi cu zi. În general, oamenii petrec doar o mică parte din zi mestecând, dinți de sus și de sus intrând în contact doar atunci.
Însă, în timp ce citești acest articol, gândește-te cum, în mod subconștient, ți-ai poziționat dinții și maxilarul. Dacă presupunem că nu mănânci sau mesteci în timp ce citești aceste rânduri, dinții tăi ar trebui să fie la distanță unii de ceilalți atunci când ești relaxat, fie că buzele se ating sau nu ori gura este sau nu închisă.
Unul dintre principalii factori care contribuie la scrâșnitul din dinți
Dacă scrâșnim din dinți mai mult decât este nevoie, dinții devin uzați în timp, iar mușchii maxilarului ajung să fie obosiți și încordați. Articulațiile maxilarului conțin un disc care ajută controlarea mișcării. Acest disc poate ajunge dislocat sau deformat, fapt ce poate duce la reducerea funcțiilor și apariția durerii.
Stresul este unul dintre principalii factori care contribuie la scrâșnitul din dinți.
Începerea unui noi serviciu, probleme acasă sau cu familia, ori schimbări în viață, toate acestea sunt experiențe comune care ne stresează mai mult decât ne dăm seama. Nu este mereu ușor să realizăm atunci când trecem prin perioade dificile.
Primul pas este recunoașterea faptului că scrâșnim din dinți și că ne încordăm maxilarul, iar uneori trebuie să facem un efort conștient de a stopa acest obicei.
Medicii dentiști sunt specializați în verificarea sănătății articulațiilor maxilarului și a mușchilor care ne ajută să mestecăm, scrie Science Alert.
Cei care scrâșnesc din dinți nu ar trebui să mestece gumă
O vizită la dentist poate dezvălui semne ale scrâșnitului din dinți și încordării maxilarului, iar acestea pot varia de la dinți crăpați până la mușchi sensibili. Un alt indiciu este sensibilitatea crescută a mușchilor din jurul capului și gâtului.
Gestionarea stresului și psihoterapia pot fi unelte importante pentru tratarea acestei afecțiuni. Totodată, o gutieră ar putea fi de ajutor în astfel de cazuri, însă trebuie consultat un specialist înainte de a lua această decizie. O gutieră poate proteja dinții și maxilarul în timpul somnului.
În plus, medicii recomandă evitarea mestecării de gumă pentru perioade lungi de timp. Mestecatul de gumă fără zahăr a fost asociată cu reducerea riscului de degradare a dinților, însă în cazul celor care scrâșnesc din dinți poate contribui la dureri ale maxilarului.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Cât timp ar trebui să dureze spălatul pe dinți? Experții recomandă mai multe tehnici de periaj
Bruxismul, boala scrâșnitului din dinți, are remediu
6 lucruri interesante despre dinți care te vor surprinde
Cercetători din SUA au creat bomboanele care pot regenera emailul dinților