Astronomii au descoperit cea mai apropiată pereche de găuri negre supermasive găsită vreodată
La doar 89 de milioane ani-lumină depărtare, în galaxia NGC 7727, două găuri negre supermasive sunt sortite să devină una singură.
Noi măsurători care studiază inima galaxiei au arătat că nucleul este alcătuit dintr-o pereche binară de găuri negre supermasive. Acesta este cel mai apropiat sistem binar de acest fel descoperit până acum.
Mai multe, cele două găuri negre supermasive sunt mai apropiate una față de cealaltă decât orice alt sistem binar de găuri negre supermasive observat până acum de omenire, separate de o distanță de doar 1.600 ani-lumină. În cele din urmă, astronomii cred că cele două găuri negre supermasive se vor apropia atât de mult încât vor fuziona, astfel devenind o bestie uriașă.
Descoperirea nu confirmă doar faptul că NGC 7727 este produsul unei fuziuni între două galaxii, dar ne oferă și un laborator deosebit de apropiat pentru studierea interacțiunilor între găuri negre supermasive.
Prima oară când găsim două găuri negre supermasive atât de apropiate
„Aceasta este prima oară când găsim două găuri negre supermasive atât de apropiate, cu o separare de mai puțin de jumătate față de recordul anterior”, a spus astronomul Karina Voggel de la Observatorul Strasbourg din Franța.
Există multiple motive pentru care astronomii sunt interesați de sistemele binare de găuri negre supermasive. Găurile negre supermasive se găsesc în centrul galaxiilor, fiind nucleul în jurul căruia totul se învârte.
Atunci când două găuri negre sunt descoperite împreună, asta indică faptul că două galaxii au fuzionat. Știm că acest proces are loc, iar descoperirea unui sistem binar de găuri negre supermasive ne poate spune mai multe despre cum arată etapele finale ale acestui eveniment.
Sistemele binare de găuri negre supermasive ne pot spune, de asemenea, mai multe despre modul în care aceste obiecte colosale ajung atât de masive. Fuziunile binare de găuri negre sunt una dintre modalități.
„Ar putea crește numărul total de găuri negre supermasive cunoscute din Universul local cu 30%”
Una dintre acele găuri negre supermasive este destul de mare, ajungând la aproximativ 154 de milioane de ori mai mare decât masa Soarelui. Cealaltă gaură neagră, mult mai mică, are doar 6,3 milioane de mase solare. Doar una dintre aceste două găuri negre este activă, fiind vorba de cea mică, iar asta explică de ce există atât de puțină radiație. Gaura neagră mai mare este liniștită.
Asta sugerează, potrivit cercetătorilor, că pot exista mai multe sisteme binare de găuri negre supermasive decât putem noi detecta momentan, scrie Science Alert.
„Descoperirea noastră sugerează că ar putea exista mai multe relicve ale fuziunilor de galaxii și că ar putea conține găuri negre masive ascunse ce încă așteaptă să fie descoperite. Ar putea crește numărul total de găuri negre supermasive cunoscute din Universul local cu 30%”, a adăugat Voggel.
Totuși, deși cele două găuri negre supermasive sunt sortite să fuzioneze, asta va dura ceva timp, în jur de 250 milioane de ani, au mai explicat cercetătorii.
Vă mai recomandăm să citiți și:
O echipă de cercetători spune că Luna ar fi fost lovită de găuri negre în miniatură
Fuzionarea a trei găuri negre supermasive, surprinsă în premieră de cercetători din India
Imagini spectaculoase cu inele neobișnuite, enorme, în jurul unei găuri negre