Terraformarea lui Marte este unul dintre marile visuri ale omenirii. O zi pe Marte are aproximativ aceeași durată cu cea a Pământului. În plus, cea supranumită Planeta Roșie are multă apă înghețată chiar sub suprafața sa și, probabil, i s-ar putea oferi o atmosferă suficient de respirabilă în timp cu ajutorul unui câmp magnetic artificial.
Dar unul dintre lucrurile care îi lipsește este un câmp magnetic puternic. Deci dacă vrem să facem din planeta Marte un al doilea Pământ, va trebui să-i dăm unul artificial, scrie Science Alert.
Motivul pentru care câmpurile magnetice sunt atât de importante este că pot proteja o planetă de vântul solar și de particulele ionizante. Câmpul magnetic al Pământului împiedică majoritatea particulelor încărcate cu energie înaltă să ajungă la suprafață. În schimb, sunt deviate departe de Pământ, ținându-ne în siguranță.
Câmpul magnetic ajută, de asemenea, să împiedice vânturile solare să dezbrace atmosfera Pământului în timp. Marte timpuriu avea o atmosferă groasă, bogată în apă, dar s-a epuizat treptat fără protecția unui câmp magnetic puternic.
Din păcate, nu putem recrea câmpul magnetic al Pământului pe Marte. Câmpul nostru este generat de un efect de dinam în miezul Pământului, unde convecția aliajelor de fier generează câmpul geomagnetic al Pământului.
Interiorul lui Marte este mai mic și mai rece și nu putem pur și simplu să-l „pornim” pentru a crea un dinam magnetic. Dar există câteva moduri prin care putem crea un câmp magnetic artificial, așa cum arată un studiu recent.
Idei pentru generarea unui câmp magnetic artificial pe Marte au mai fost propuse și înainte și implică, de obicei, solenoizi la sol sau orbitali care creează un nivel de bază de protecție magnetică.
După cum arată studiul, pentru un câmp magnetic planetar bun este nevoie un flux puternic de particule încărcate, fie în interiorul planetei, fie în jurul planetei. Deoarece prima nu este o opțiune grozavă pentru Marte, echipa se uită la cea din urmă.
Se pare că poate fi creat un inel de particule încărcate în jurul lui Marte datorită lunii sale Phobos.
Phobos este cel mai mare dintre cei doi sateliți naturali ai planetei Marte și orbitează destul de aproape în jurul planetei. Atât de aproape încât face o călătorie în jurul lui Marte la fiecare 8 ore.
Așadar, echipa propune utilizarea lui Phobos prin ionizarea particulelor de pe suprafața sa, apoi accelerarea acestora, astfel încât să creeze un tor de plasmă de-a lungul orbitei Phobos.
Acest lucru ar crea un câmp magnetic suficient de puternic pentru a proteja un Marte terraformat.
Este un plan îndrăzneț și deși pare realizabil, obstacolele de inginerie ar fi semnificative. Dar după cum subliniază autorii, acesta este momentul pentru idei.
Plecăm de la problemele pe care trebuie să le rezolvăm și la modul în care le putem rezolva, astfel încât, atunci când umanitatea ajunge pe Marte, vom fi gata să punem la încercare cele mai bune idei.
Vă recomandăm să citiți și:
Galaxia Andromeda ascunde o formă ciudată în centrul său, iar astronomii au aflat în sfârșit ce este