O subvariantă Delta, mai puțin probabil să producă simptome, sugerează un studiu din Marea Britanie

20 11. 2021, 09:00
Foto: Pixabay

O subvariantă pornită din varianta Delta, care afectează tot mai multe persoane din Marea Britanie, este mai puțin probabil să producă simptome ale infecției COVID-19, a constatat un studiu privind prevalența coronavirusului, adăugând că numărul total de cazuri a scăzut de la vârful înregistrat în octombrie.

Studiul REACT-1 de la Imperial College London, publicat pe 18 noiembrie, a constatat că subvarianta cunoscută sub numele de AY.4.2 a ajuns să constituie aproape 12% din probele studiate, dar doar o treime dintre acestea aveau să producă simptome „clasice” de COVID, în comparație cu aproape o jumătate dintre cei cu varianta Delta dominantă în prezent, AY.4.

Două treimi dintre persoanele cu AY.4.2 au avut un simptom sau altul, comparativ cu mai mult de trei sferturi dintre cei cu AY.4, scrie Reuters.

Se crede că AY.4.2 este ceva mai transmisibil, dar nu s-a dovedit că provoacă o boală mai severă sau că ar fi mai rezistent la vaccinuri decât Delta clasic.

Cercetătorii au spus că persoanele asimptomatice se pot autoizola mai puțin, dar și că persoanele cu mai puține simptome răspândesc mai greu virusul prin tuse și, de asemenea, este puțin probabil să se îmbolnăvească grav.

„Pare să fie mai transmisibil. Dar pare să producă simptome mai puține, ceea ce este un lucru bun”, a declarat epidemiologul Paul Elliott.

Varianta Delta s-a remarcat prin faptul că poate să producă simptome în cazul copiilor

Imperial College London a publicat anterior rezultate intermediare care arătau că prevalența COVID-19 a atins un vârf în octombrie, cu cele mai multe infecții în rândul copiilor.

Rezultatele complete ale celei mai recente runde a studiului, desfășurată între 19 octombrie și 5 noiembrie, au confirmat ceea ce au arătat cazurile înregistrate zilnic, dar și descoperirile făcute în urma altor anchete de prevalență – că nivelurile de infecție au scăzut de la acel vârf, corespunzând cu vacanța școlară de la sfârşitul lunii octombrie.

Elliott a spus că nu se știe sigur dacă această scădere a continuat, iar în următoarele câteva săptămâni se va stabili dacă reînceperea școlilor va aduce cu sine creșterea numărului de cazuri.

Studiul REACT-1 a constatat, de asemenea, că dozele de rapel au redus riscul de infecție la adulți cu două treimi, comparativ cu persoanele care au primit două doze.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au rezolvat misterul cazurilor rare de cancer cauzate direct de virusul HIV

Mai puțin de 10% din genomul uman este unic. Descoperirea surprinzătoare făcută de cercetători

Un studiu recent a dezvăluit grupa de sânge „preferată” a virusului SARS-CoV-2

Noi cercetări arată că folosirea țigărilor electronice poate cauza „ceață cerebrală”