Rusia spune că totul e în regulă după ce a aruncat în aer un satelit, umplând orbita cu gunoi spațial mortal

17 11. 2021, 18:00

Rusia a aruncat în aer săptămâna aceasta un satelit scos din exploatare, creând astfel peste 1.500 de bucăți de șrapnel aproape de ISS.

A fost un test neașteptat care ar putea avea unele consecințe grave, punând în pericol nu numai viața astronauților NASA, ci și a cosmonauților ruși de la bordul Stației Spațiale Internaționale, scrie Futurism.

„Este de neconceput ca Rusia să-i pună în pericol nu numai pe astronauții americani, pe partenerii internaționali de pe ISS, ci și pe propriii lor cosmonauți”, a declarat administratorul NASA, Bill Nelson.

Ministerul Apărării al Rusiei își apără acțiunile nesăbuite. Serghei Shoigu, ministrul general al armatei Rusiei, a susținut într-o declarație că „fragmentele rezultate nu reprezintă nicio amenințare pentru activitățile spațiale”. De asemenea, Shoigu a numit testul „reușit”, într-o alegere dubioasă de cuvinte.

Roscosmos: Norul de moloz nu se află în apropiere de orbita ISS

Agenția spațială rusă Roscosmos a emis și o declarație pe Twitter, susținând că norul de moloz nu se află nicăieri în apropiere de orbita ISS.

„Zeci de zboruri comune către stația orbitală Mir și Stația Spațială Internațională au creat condițiile pentru o cooperare fiabilă și o colaborare internațională chiar și în cele mai complexe situații”, a spus Roscosmos într-un comunicat separat. „Asigurarea siguranței echipajului a fost întotdeauna și rămâne prioritatea noastră principală.”

Afirmația sună deosebit de goală, date fiind circumstanțele. Forțarea astronauților de a se ghemui după ce au testat o armă capabilă să declanșeze un război spațial este, fără îndoială, opusul „asigurării siguranței echipajului”.

Şeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, a discutat cu Nelson despre situație la telefon.

„Pe scurt, mergem mai departe, asigurând siguranța echipajelor noastre de pe ISS și construim planuri comune”, a scris el apoi într-un tweet.

„Este esențial să asigurăm siguranța oamenilor și a activelor noastre în spațiu – acum și în viitor”, a spus Nelson.

Cu alte cuvinte, având în vedere declarațiile atent formulate, începe să sune puțin probabil ca SUA să riposteze.

Rusia pare să se îndepărteze de partenerii săi din lupta de a cuceri spațiul cosmic

Deși discursul lor politic este neutru, Rusia și-a pierdut orice urmă de bună-credință față orice potențial partener din industriile private dornic să-și extindă activitățile în spațiu.

La urma urmei, aglomerarea inutilă a orbitei deja încărcate a planetei noastre cu resturi nu afectează doar operațiunile de pe ISS. Și am văzut deja ce se întâmplă atunci când bucăți de gunoi spațial se ciocnesc de sateliți.

Rusia pare să se distanțeze în mod activ de comunitatea spațială internațională. Vestea vine după ce oficialii ruși au confirmat în aprilie că țara va abandona ISS în jurul anului 2025.

De asemenea, Roscosmos s-a îndepărtat de colaborarea cu NASA în eforturile sale de a duce pe Lună primii astronauți de la misiunile Apollo încoace.

Iar acum țara a întrecut limita cu testul său anti-satelit. Dacă acțiunile sale vor duce la consecințe în lumea reală, rămâne totuși de văzut.

Vă recomandăm să citiți și:

Saturn are un câmp magnetic ciudat și simetric. Cercetătorii ar fi înțeles, în sfârșit, de ce

Soarele nostru ar fi putut avea un frate geamăn

O nouă abordare poate face ca materia întunecată ”să iasă la lumină”

Aurora boreală, văzută din spaţiu – IMAGINI VIDEO impresionante