Selecția naturală modelează întreaga viață de pe Pământ. Pe măsură ce lumea din jurul lor se schimbă, organismele care se pot adapta au șanse mai mari de a se reproduce.
Oamenii nu fac excepție – și deși se cunosc câteva exemple de evoluție recentă, ne lipsește o înțelegere mai profundă a modului în care genomul uman este modelat de selecția naturală.
Noile descoperiri publicate în revista Nature Human Behavior reprezintă un mic pas spre o înțelegere mai bună a evoluției umane.
Cercetătorii care au făcut studiul și-au propus să înțeleagă modul în care s-a desfășurat selecția naturală a trăsăturilor complexe. Echipa a analizat 870 de trăsături umane care sunt create de mai multe gene, constatând că 755 dintre ele au fost modificate din cauza selecției naturale în ultimii 2.000 până la 3.000 de ani.
Echipa a fost condusă de Weichen Song de la Universitatea Jiao Tong din Shanghai. Cercetătorii au folosit date genetice umane moderne de la Biobank și Consorțiul de Genomică Psihiatrică din Regatul Unit.
Ei au comparat aceste date cu ADN-ul genomic antic din întreaga Europă și Orientul Apropiat, oferind perspective asupra schimbărilor din genomul uman în ultimii 45.000 de ani.
Cea mai intrigantă descoperire a echipei a arătat că pigmentarea pielii, dimensiunile corpului și caracteristicile alimentare au fost „continuu sub o intensă presiune de selecție” pe intervalele de timp investigate.
Presiunile pentru culoarea pielii se datorează unui act de echilibru al reducerii daunelor ultraviolete, al necesităților de vitamina D și al reglării temperaturii. De fapt, unul dintre primii britanici, Cheddar Man, avea pielea închisă la culoare.
Dimensiunile corpului și caracteristicile alimentare au fost, de asemenea, modificate de factori genetici, împreună cu presiunile externe, cum ar fi ecologia, clima și migrația, scrie IFL Science.
Echipa a descoperit, de asemenea, că anumite boli nu au fost eliminate la fel de eficient pe cât s-au așteptat. Factorii genetici asociați cu afecțiuni precum anorexia nervoasă și boala inflamatorie intestinală erau suprimați, dar cazurile au persistat.
Deși descoperirile sunt intrigante, echipa le consideră doar un pas de bază preliminar necesar pentru o muncă mai detaliată. Studiul este limitat din cauza utilizării genomului din Marea Britanie, care includea predominant persoane de ascendență europeană. A fost, de asemenea, limitat din cauza genomurilor antice folosite.
Lucrarea este, de asemenea, limitată de metodologia studiilor de asociere la nivelul genomului, care nu fac distincția între asociere și cauzalitate.
Human Genome Project a fost finalizat în 2003, așa că o analiză completă a genomului uman nu are nici măcar 20 de ani – multe mistere rămân de descoperit în el și modul în care a fost modelat de forțele evolutive.
Vă recomandăm să citiți și:
Motivul pentru care unii oameni sunt atât de deranjați de mestecatul sau respirația altora
Cercetătorii au identificat procesul care permite regenerarea neuronilor din ochi și creier
Numărul mutaţiilor genetice din ADN-ul unui nou născut variază în funcţie de părinţii acestuia