Un medicament pentru chimioterapie ajută celulele canceroase să invadeze plămânii
Un medicament pentru chimioterapie poate crește capacitatea celulelor de cancer mamar de a metastaza în plămâni, sugerează un nou studiu efectuat pe șoareci.
Publicat în International Journal of Molecular Sciences, studiul dezvăluie modul în care medicamentul modifică celulele care căptușesc vasele de sânge din plămâni, facilitând pătrunderea și lipirea celulelor canceroase de ele.
„Întregul scop al modelului nostru de pre-tratament este de a pune întrebarea: chimioterapia afectează celulele normale în așa fel încât acestea să se întoarcă și să ajute celulele canceroase? Răspunsul este da”, a spus autorul studiului Tsonwin Hai într-o declarație. „Este o notă de avertizare în ceea ce privește utilizarea unui medicament pentru chimioterapie”, citează IFL Science.
„Odată ce se strecoară, celulele canceroase găsesc un loc de care să se apuce”
Cercetătorii au tratat mai întâi șoarecii sănătoși cu medicamentul pentru chimioterapie ciclofosfamidă (CTX), apoi au așteptat patru zile pentru ca animalele să metabolizeze și să excrete medicamentul. Șoarecii au fost apoi injectați cu celule de cancer mamar și a fost monitorizată acumularea acestor celule în plămânii animalelor.
În comparație cu un grup de control care nu a primit CTX, șoarecii tratați au avut concentrații mai mari de celule canceroase în vasele de sânge ale plămânilor la trei ore după injectare.
Acest medicament pentru chimioterapie pare să mărească mai întâi permeabilitatea acestor vase de sânge și apoi să modifice membrana bazală subiacentă, permițând celulelor canceroase să se lipească de interiorul vaselor.
„Celulele endoteliale care căptușesc partea interioară a vasului de sânge sunt ca un zid de cărămidă, iar fiecare cărămidă este strâns lipită de următoarea”, a spus Hai.
„Ceea ce am constatat când am tratat șoarecii cu chimioterapie este provoacă scurgeri din vasele de sânge, astfel încât joncțiunea nu mai este la fel de strânsă și celulele canceroase se pot strecura prin stratul de cărămidă. Am descoperit, de asemenea, că chimioterapia a modificat membrana bazală, astfel încât, odată ce se strecoară, celulele canceroase găsesc un loc de care să se apuce”, a adăugat Hai.
Un medicament pentru chimioterapie care poate crea probleme
Remodelarea membranei bazale pare să fie reglată de o enzimă numită metaloproteinaza matricei-2 (MMP-2), ale cărei niveluri au fost crescute după tratamentul cu CTX. Aceasta, la rândul său, a crescut expunerea a două peptide cheie din membrana bazală, cunoscute sub numele de RGD și YIGSR, ambele legându-se de receptorii de pe suprafața celulelor canceroase.
Aceste descoperiri dezvăluie modul în care CTX ajută celulele de cancer mamar să pătrundă în vasele de sânge ale plămânilor și să adere la aceste vase odată ajunse în interior. Prin agățarea de căptușeala interioară, celulele invadatoare sunt capabile să evite să fie luate de sânge și, prin urmare, se pot stabili în plămâni.
„Datele noastre au arătat că chimioterapia acționează asupra celulelor non-canceroase și aduce modificări în plămâni, astfel încât în decurs de trei ore de la sosirea celulelor canceroase, acestea pot adera deja foarte bine”, a spus Hai.
„Efectul chimioterapiei asupra celulelor non-canceroase schimbă de fapt acele celule, iar acele modificări ajută celulele canceroase să progreseze”.
Vă recomandăm să citiți și:
Cercetătorii susțin că tot mai multe cazuri de schizofrenie sunt asociate cu marijuana
Dinții ar putea crește din nou, iar cercetătorii au găsit soluția
Experții propun un mod controversat de administrare a vaccinului împotriva COVID-19