Terapiile bazate pe editarea genetică prin metoda CRISPR ar putea favoriza anumite celule
Un studiu amplu a arătat că editarea genetică prin metoda CRISPR-Cas9 poate favoriza celule cu mutații genetice asociate cancerului.
Descoperirile evidențiază faptul că trebuie să monitorizăm pacienții care primesc terapie genetică bazată pe CRISPR-Cas9 pentru mutații asociate cancerului. Studiul a fost publicat în jurnalul Nature Communications.
„Studiu nostru arată că în multe tipuri diferite de celule, editarea genetică CRISPR poate conferi un avantaj selectiv pentru celulele care adăpostesc mutații în gene asociate cancerului, cum ar fi p53 și KRAS”, a explicat Ani Deshpande, unul dintre autorii studiului.
Gena p53 mai este numită și gardianul genomului
„Noi am arătat că atunci când tehnica CRISPR-Cas9 este folosită pentru a edita genomul, celulele cu mutații asociate cancerului sunt mai predispuse să fie selectate pentru supraviețuire, iar acest fenomen este mult mai răspândit decât au înțeles până acum oamenii de știință”, a adăugat Deshpande.
CRISPR-Cas9 permite cercetătorilor să editeze anumite gene. Cu toate acestea, gena p53 reacționează la tehnică prin oprirea dezvoltării celulare, ceea ce înseamnă că celulele care au trecut prin CRISPR se vor dezvolta și diviza cu mai puțină eficiență. Asta înseamnă că celulele cu mutații ale genei p53 vor continua să se dezvolte și divizeze în mod normal, fapt ce le oferă un avantaj.
„Gena p53 este atât de importantă încât mai este numită și gardianul genomului”, a subliniat Deshpande.
„Aceasta nu este prima dată când oamenii de știință au arătat că metoda CRISPR ar putea introduce schimbări cu potențial periculos. Însă, aceasta este prima oară când aceste efecte au fost demonstrate în atât de multe celule”, a explicat Eytan Ruppin, un alt autor al studiului.
Tehnica CRISPR rămâne în continuare o strategie revoluționară
Astfel, descoperirile indică o nevoie pentru precauție în timpul utilizării terapiilor genetice bazate pe CRISPR, în special atunci când sunt tratați indivizi cu mutații ale genelor p53 sau KRAS. „Există terapii CRISPR în curs de dezvoltare pentru corectarea mutațiilor în multe țesuturi umane, însă trebuie să fim precauți pentru că am putea selecte celule purtătoare de mutații ale genelor declanșatoare de cancer. Asta ar putea fi periculos. Totuși, cel mai important este că noile tehnici CRISPR care au fost dezvoltate recent sunt mai puțin probabil să prezintă acest risc”, a adăugat Ruppin.
În ciuda potențialelor riscuri, autorii studiului consideră că tehnica CRISPR rămâne în continuare o strategie revoluționară. Cercetătorii subliniază că tehnologiile medicale promițătoare trebuie adesea să depășească obstacole înainte să fie sigure pentru pacienți.
Vă mai recomandăm să citiți și:
O terapie bazată pe tehnologia de editare genetică CRISPR a redus colesterolul cu 57%
Un experiment de editare genetică CRISPR a embrionilor umani s-a sfârșit cum nu se poate mai prost