Un bebeluș născut la 21 săptămâni de gestație în statul american Alabama anul trecut este cel mai prematur bebeșul din lume care să supraviețuiască, au anunțat cei de la Guinness World Records.
Curtis Means și sora sa geamănă, C’Asya Means, s-au născut la 5 iulie 2020, la spitalul Universității din Alabama la Birmingham (UAB). Gemenii, care aveau doar 21 de săptămâni și o zi la momentul nașterii, au avut o șansă mai mică de 1% de supraviețuire. Cei doi au fost născuți prematur cu aproape 12 săptămâni sau 132 de zile.
„Cifrele arată că bebelușii născuți atât de prematur nu au aproape deloc șanse de supraviețuire”, a explicat dr. Brian Sims, profesor de pediatrie la UAB, care era de gardă atunci când mama gemenilor, Michelle Butler, a ajuns la spital.
C’Asya nu a răspuns la tratament și a murit în ziua următoare după naștere, însă ritmul cardiac și nivelurile de oxigen ale lui Curtis s-au îmbunătățit.
„Nu am reușit niciodată să aducem un copil atât de tânăr la unitatea de terapie intensivă neonatală, așa că bebelușul Curtis a fost cu adevărat fără precedent”, a adăugat Sims.
Curtis a primit îngrijiri medicale în permanență pentru a putea să respire, să-și regleze temperatura corpului și să absoarbă nutrienții necesari. După aproximativ trei luni, medicii au reușit să îl scoată de pe ventilator.
„Curtis a sfidat toate așteptările”, a precizat dr. Colm Travers, profesor în Divizia de Neonatologie care s-a ocupat de îngrijirea lui Curtis.
Vârsta și greutatea la naștere sunt doi indicatori cheie ai șansei de supraviețuire. Șansele de supraviețuire cresc, de asemenea, dacă bebelușul este de gen feminin, dacă bebelușul este singurul născut sau dacă mama a primit steroizi pentru a ajuta la dezvoltarea pulmonară a bebelușului înainte de naștere. Curtis nu îndeplinea niciunul dintre aceste criterii.
Curtis cântărea doar 420 de grame la momentul nașterii. Totuși, bebelușul a putut fi externat din spital nouă luni mai târziu. A primit tratament și echipamente speciale, iar după celebrarea primei zile de naștere, Curtis s-a calificat pentru Cartea Recordurilor.
După șase luni de la externare, echipa medicală care l-a îngrijit s-a adunat la spitalul unde s-a născut și i-au făcut o surpriză mamei lui Curtis: un certificat Guinness World Record, scrie Science Alert.
Deținătorul de record anterior, Richard Hutchinson, s-a născut cu doar o lună înaintea lui Curtis, la 21 de săptămâni și 2 zile de gestație, pe 5 iulie 2020. Înainte de asta, recordul era nedoborât de 34 de ani.
O pasăre superbă dintr-o grădină zoo a învățat să imite la perfecție țipetele unui bebeluș
O descoperire bizară dezvăluie că unii bebeluși născuți prematur îmbătrânesc mai repede
Un bebeluș născut cu trei penisuri este primul caz documentat din istorie