Ketamina reduce suicidul prin îmbunătățirea cogniției pacienților cu depresie
Ketamina reduce tentativa de suicid în cazul pacienților care suferă de depresie severă, potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Clinical Psychiatry.
Cu toate acestea, autorii sugerează că această scădere a gândurilor suicidale poate fi determinată de o neurocogniție îmbunătățită, mai degrabă decât de o îmbunătățire a simptomelor depresive, scrie IFLScience.
Studiul se bazează pe lucrări anterioare efectuate de același grup de cercetători de la Universitatea Columbia, în care pacienții cu depresie au fost tratați fie cu ketamină, fie cu un alt sedativ numit midazolam. O zi mai târziu, participanții care au primit ketamină au prezentat reduceri semnificativ mai mari ale ideilor suicidare decât cei care au primit midazolam, indiferent de orice modificări ale nivelurilor lor de depresie.
Ketamine reduce suicidul prin îmbunătățirea funcțiilor cognitive
Această descoperire sugerează că ar fi adevărat faptul că ketamina reduce suicidul printr-un mecanism care este independent de proprietățile sale antidepresive.
Având în vedere că îmbunătățirea neurocogniției a fost anterior asociată cu o reducere a gândurilor depresive, cercetătorii au căutat să determine dacă ketamina își produce efectele prin stimularea funcției cognitive.
Revenind la același grup de participanți care au luat parte la studiul lor anterior, autorii au tratat din nou jumătate dintre pacienții lor cu ketamină și cealaltă jumătate cu midazolam.
Douăzeci și patru de ore mai târziu, ei le-au cerut voluntarilor să finalizeze o serie de sarcini cognitive, pentru a determina dacă oricare dintre medicamente le-a modificat abilitățile de gândire și de raționament.
După ce au analizat datele, autorii au descoperit că ketamina a fost asociată cu îmbunătățiri semnificativ mai mari ale „controlului cognitiv”, o trăsătură care a fost legată de gândurile suicidale.
Acest atribut a fost măsurat folosind o serie de teste, cum ar fi testul timpului de reacție, în care participanților li se prezintă un cuvânt de o anumită culoare scris cu o culoare opusă – cum ar fi cuvântul „verde” scris cu litere roșii – și trebuie să precizeze culoarea textului cât mai repede posibil.
Această schimbare a performanței cognitive nu are nicio legătură cu modificările simptomelor depresive, ceea ce implică faptul că ketamina reduce suicidul printr-un mecanism care nu are legătură cu efectele sale asupra depresiei.
Gândurile suicidale nu sunt legate doar de severitatea depresiei
„Am descoperit că gândurile suicidale nu sunt legate doar de severitatea depresiei”, a explicat autorul principal al studiului, profesorul J. John Mann, într-o declarație. „Există și alte motive, inclusiv îmbunătățirile cognitive, care sunt legate de o scădere a gândurilor suicidale și, prin urmare, îi fac pe cei cu gânduri sinucigașe să fie mai în siguranță.”
Un derivat al ketaminei, cunoscut sub numele de esketamină, a fost aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) în 2019 pentru tratamentul depresiei severe, în ciuda faptului că modurile de acțiune ale medicamentului nu sunt încă pe deplin înțelese.
Această ultimă cercetare aruncă o lumină nouă valoroasă asupra potențialului terapeutic al acestui medicament controversat, sugerând că poate ajuta la atenuarea suicidului prin îmbunătățirea capacităților de gândire și de raționament ale pacienților depresivi.
Vă recomandăm să citiți și:
Oamenii de știință au creat primul lapte matern uman din celule cultivate în laborator
Cum să previi oboseala videoconferințelor și orelor online
Cercetătorii avertizează că editarea genomului uman ar putea avea efecte nefaste