Cea mai lungă eclipsă lunară parțială din acest secol are loc în noiembrie 2021
Cea mai lungă eclipsă lunară parțială din acest secol va avea loc între 18 și 19 noiembrie, iar fenomenul spectaculos va fi vizibil în numeroase zone de pe glob.
NASA se așteaptă ca eclipsa lunară parțială să dureze în jur de 3 ore, 28 de minute și 23 secunde, începând la aproximativ ora 9:19 (ora României).
Maximul va fi atins la ora 11 (ora României), iar sfârșitul eclipsei va avea loc în jurul orei 12:47 (ora României). De fapt, evenimentul are loc în timp ce Luna se află la cel mai îndepărtat punct de Pământ.
Cea mai lungă eclipsă lunară parțială din ultimii 580 de ani
Eclipsa lunară parțială, atunci când umbra Pământului acoperă 97% din Luna plină, va fi cea mai lungă din acest secol de până acum, depășind durata celei mai lungi eclipse lunare totale din secolul XXI, care a avut loc în 2018 și a durat 1 oră și 43 de minute. Eclipsa care va avea loc în noiembrie va fi, de asemenea, cea mai lungă eclipsă lunară parțială din ultimii 580 de ani.
Eclipsele lunare au loc atunci când Terra trece între Lună și Soare, astfel că umbra planetei noastre eclipsează Luna. Umbra poate bloca toată lumina solară, sau mare parte din lumină în cazul unei eclipse parțiale, astfel că Luna capătă o nuanță ruginie.
Cum apare culoarea ruginie a Lunii din timpul unei eclipse?
Această culoare ruginie apare pentru că lumina de la Soare, în ciuda faptului că este blocată direct de Pământ, înconjoară planeta noastră și călătorește prin atmosferă pentru a ajunge la Lună. Atmosfera Pământului filtrează lungimile de undă mai scurte de lumină și permite lungimilor de undă roșii și portocalii să treacă. După ce aceste lungimi de undă roșii și portocalii trec prin atmosfera Pământului, acestea continuă spre Lună, acoperind-o cu lumină roșiatică.
Eclipsa va fi vizibilă din America de Nord, Oceanul Pacific, Alaska, Europa de Vest, Australia de Est, Noua Zeelandă și Japonia. Din păcate, eclipsa lunară parțială nu va vizibilă din Africa, Orientul Mijlociu sau Asia de Vest, scrie Live Science.
Totuși, dacă ratăm această eclipsă nu ar trebui să ne facem griji. Eclipsele lunare au loc de obicei de două ori pe an, iar o nouă eclipsă lunară totală va avea loc între 15 și 16 mai 2022, urmată de încă o eclipsă între 7 și 8 noiembrie 2022.
Vă mai recomandăm să citiți și:
NASA şi ESA au stabilit locul de amplasare al Lunar Gateway, o staţie spaţială lunară
SpaceX va duce astronauți pe Lună „probabil” înainte de anul 2024. Ce a promis recent Elon Musk