Care este rolul sistemului endocrin? Tot ce trebuie să știi
Componența sistemului endocrin este dată de mai multe glande care produc hormoni – proteine specializate care reglează funcțiile corpului.
Sistemul endocrin servește ca sistem de semnalizare chimică intern al organismului, trimițând mesaje sub formă de hormoni organelor din tot corpul, prin intermediul sistemului circulator. Metabolismul, creșterea și dezvoltarea, funcția țesuturilor, funcția sexuală, reproducerea, somnul și starea de spirit sunt toate exemple de funcții ale corpului care sunt reglate de hormoni, scrie Live Science.
Glandele sistemului endocrin sunt: hipotalamus, glanda pituitară, glanda tiroidă, glande paratiroide, glandele suprarenale, pancreas, ovare și testicule, conform Johns Hopkins Medicine. Aceste glande produc și secretă hormoni în fluxul sanguin pentru a fi utilizați în altă parte a corpului. Deși hormonii circulă în întregul corp, diferite tipuri de hormoni vizează diferite organe și țesuturi.
Ce funcție are fiecare glandă a sistemului endocrin
Glandele suprarenale – situate în partea superioară a rinichilor, aceste glande produc hormoni steroizi precum corticosteronul, care ajută la reglarea răspunsului la stres al organismului și la menținerea homeostaziei.
Glanda pituitară – glanda pituitară este o glandă mică, în formă de boabă de fasole, la baza creierului. Controlează glanda tiroidă, glandele suprarenale, ovarele și testiculele secretând hormoni care semnalează acelor glande să producă la rândul lor hormoni.
- Hipotalamus – hipotalamusul este o glandă mică din creier situată în apropierea glandei pituitare. Colectează informații din aproape toate celelalte zone ale sistemului nervos central și, ca răspuns, eliberează hormoni care spun glandei pituitare ce hormoni să trimită către alte glande.
Glanda tiroidă – tiroida este o glandă în formă de fluture situată în gât. Controlează activitatea metabolică a tuturor celulelor.
Glande paratiroide – aceste patru glande mici sunt situate în spatele tiroidei, ca petele de pe aripile unui fluture. Ele monitorizează și reglează nivelul de calciu.
- Pancreasul – pancreasul este un organ lung și plat care se află chiar în spatele stomacului. Produce insulină, care permite mușchilor și țesuturilor să absoarbă zahărul din sânge și glucagon, care eliberează zaharuri din grăsimi pentru a crește nivelul de zahăr din sânge. Pancreasul secretă și enzime digestive numite suc pancreatic.
Ovarele – femeile se nasc de obicei cu două ovare – gonade feminine care provin din uter. Ele sunt organele de reproducere feminine primare, producând hormoni de reproducere numiți estrogen și progesteron și unii hormoni mai mici numiți relaxină și inhibină.
- Testiculele – testiculele sunt organele reproducătoare masculine, care sunt conținute în pungi de piele numite scrot. Ele produc hormoni numiți androgeni, care controlează sistemul reproducător masculin. Cel mai cunoscut androgen este testosteronul.
Sistemul endocrin primește ajutor de la alte organe, cum ar fi rinichii, ficatul și inima, care au funcții endocrine secundare.
De exemplu, funcția principală a rinichilor este de a filtra sângele, dar rinichii produc și hormoni care ajută la producerea de globule roșii și metabolizează sau procesează câțiva alți hormoni pentru a fi utilizați în alte părți ale corpului, așa cum este descris într-o recenzie din 2018 publicată în Methodist DeBakey Cardiovascular Journal.
Boli ale sistemului endocrin
Bolile sau tulburările sistemului endocrin apar ca urmare a dezechilibrului hormonal sau atunci când organismul nu răspunde la hormoni așa cum ar trebui. Stresul, boala, infecția sau modificările compoziției sângelui pot influența toate nivelurile hormonale și, la rândul lor, pot provoca tulburări endocrine, potrivit National Institutes of Health (NIH).
Iată un rezumat al unora dintre cele mai frecvente boli endocrine:
- Diabetul: cea mai frecventă boală endocrină din Statele Unite este diabetul, o afecțiune în care fie pancreasul nu produce suficientă insulină – hormonul care reglează zahărul din sânge – sau celulele organismului nu răspund corect la insulină. Diabetul este de obicei tratat cu pastile sau injecții cu insulină.
- Tulburări ale hormonilor reproductivi: dezechilibrele hormonilor reproductivi pot afecta fertilitatea și pot avea efecte pe termen lung asupra sănătății metabolice, cardiovasculare și osoase.
De exemplu, sindromul ovarului polichistic la femei este asociat cu dezechilibre hormonale care provoacă o varietate de simptome, cum ar fi menstruații neregulate, acnee și pierderea fertilității, potrivit University of British Columbia.
Iar la bărbați, testosteronul scăzut are ca rezultat o energie scăzută, o putere și un libido redus și crește riscul de densitate osoasă scăzută.
- Hipotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian pentru a satisface nevoile organismului. Hormonul tiroidian insuficient poate determina încetinirea sau oprirea completă a multor funcții ale organismului. Boala este tratată prin îndepărtarea chirurgicală a părții deteriorate a glandei.
- Cancerul tiroidian începe în glanda tiroidă și începe atunci când celulele din tiroida încep să se schimbe, să crească necontrolat și în cele din urmă să formeze o tumoare. Din 1990 până în 2013, incidența globală a cancerului tiroidian a crescut cu 20%, potrivit unei recenzii din 2020 publicată în revista Nature Reviews Endocrinology.
American Cancer Society prezice că vor exista aproximativ 44.280 de cazuri noi de cancer tiroidian în 2021 și aproximativ 2.200 de decese din cauza cancerului tiroidian numai în Statele Unite.
- Hipoglicemie numită și glicemie scăzută sau zahăr din sânge scăzut, apare atunci când glicemia scade sub nivelul normal. Acest lucru se întâmplă de obicei ca urmare a tratamentului pentru diabet atunci când se administrează prea multă insulină.
Afecțiunea poate apărea și la persoanele care nu urmează tratament pentru diabet, dar o astfel de apariție este rară, potrivit Clinicii Mayo.
Cu este un endocrinolog
Endocrinologii sunt medici – deseori ginecologi și pediatri – care se specializează de obicei în una sau două domenii ale endocrinologiei, cum ar fi diabetul sau infertilitatea. Acești specialiști se antrenează pentru a diagnostica și trata anumite tulburări endocrine. Pacienții sunt de obicei îndrumați către endocrinologi de către medicii lor de familie.
Pentru a deveni endocrinolog, un student trebuie să urmeze o facultate și să obțină o licență în medicină internă înainte de a se specializa în endocrinologie. În S.U.A., acest proces durează aproximativ 13 ani, înainte ca aceștia să fie certificați de American Board of Internal Medicine.
Vă recomandăm și următoarele articole:
Aerul poluat ar putea cauza reducerea numărului de spermatozoizi
Imprimantele 3D, folosite pentru a crea valve cardiace realiste
Dispozitive implantabile şi biodegradabile au grăbit regenerarea nervilor periferici