Un judecător federal a respins joi un proces al companiei spațiale Blue Origin (deținută de miliardarul Jeff Bezos) împotriva guvernului SUA. Procesul viza decizia NASA de a acorda un contract în valoare de 2,9 miliarde de dolari companiei rivale SpaceX, deținută de miliardarul Elon Musk, pentru realizarea modulului de aterizare lunară.
Judecătorul Richard Hertling, de la Curtea Federală de Plângeri din Washington, a admis moțiunea guvernului de respingere a procesului intentat pe 16 august de Blue Origin, potrivit Reuters.
Momentan, motivele deciziei judecătorului au fost secretizate, la fel ca multe alte documente din dosar, în așteptarea unei ședințe de luna aceasta.
Blue Origin, creată de Jeff Bezos, fondatorul Amazon.com Inc, și-a exprimat dezamăgirea. „Nu este decizia pe care ne-o doream, dar respectăm hotărârea instanței și dorim succes deplin pentru NASA și SpaceX în ceea ce privește contractul”, a scris Bezos pe Twitter.
NASA a declarat că „va relua lucrul cu SpaceX” pentru modulul de aselenizare „cât mai curând posibil”. Agenția spațială a adăugat că „continuă să lucreze cu mai multe companii americane pentru a intensifica concurența și disponibilitatea comercială pentru transportarea echipajului către suprafața lunară”.
NASA suspendase contractul cu SpaceX pentru modulul lunar până la 1 noiembrie, ca parte a unui acord între părți pentru a accelera rezolvarea litigiilor, care a culminat cu hotărârea de joi.
Biroul de Responsabilitate al Guvernului SUA (GAO) și-a exprimat, în iulie, susținerea pentru NASA cu privire la decizia sa de a alege un singur furnizor pentru vehiculul de aterizare lunară, respingând plângerea Blue Origin.
SpaceX, condusă de directorul executiv al Tesla Inc, Elon Musk, s-a alăturat ca parte implicată în litigiu, la scurt timp după ce Blue Origin a dat în judecată guvernul SUA.
Construcția navei spațială care să transporte astronauți pe suprafața Lunii este parte din programul Artemis, prin care NASA vrea să revină cu echipaj uman pe satelitul natural, pentru prima dată din 1972.
După decizia judecătorului, NASA a declarat că „vor exista oportunități viitoare pentru companii de a colabora în stabilirea unei prezențe umane pe termen lung pe Lună, în cadrul programului Artemis”.
Vă recomandăm să citiți și:
Primul lucru pe care l-a făcut Blue Origin după zborul lui Jeff Bezos în spațiu
NASA a amânat din nou lansarea rachetei SpaceX către ISS. Care este motivul
NASA împarte cel mai important departament în două. Care este motivul