Telescopul Spațial James Webb, succesorul lui Hubble, va trece prin „două săptămâni de teroare”
Inginerii preferă să descrie procesul prin care un rover aterizează pe Marte drept „cele șapte minute de teroare”.
Cam atât îi ia unui robot să se oprească pe suprafața Planetei Roșii după ce intră în atmosferă cu o viteză mai mare decât un glonț. Totodată, atât de mulți pași trebuie îndepliniți perfect astfel încât roverul să nu se prăbușească.
Însă, atunci când vine vorba de Telescopul Spațial James Webb, vor fi mai degrabă „două săptămâni de teroare”.
Un exercițiu de origami în sens invers
Succesorul lui Hubble a fost conceput pentru a vedea primele stele care au strălucit în Univers. Acestea sunt ținte foarte îndepărtate care au nevoie de un telescop uriaș pentru a fi observate, unul atât de mare încât trebuie să fie pliat pentru a încăpea în racheta de lansare, iar apoi, odată ajuns pe orbită, se va desface și va începe să fotografieze spațiul cosmic.
Acest proces a fost descris ca un exercițiu de origami în sens invers, în care figurina delicată este de mărimea unui teren de tenis. Totul va avea loc în decurs de aproximativ 14 zile, imediat după lansarea din decembrie 2021.
Va fi implicată o simfonie impresionantă de motoare, cabluri, balamale, angrenaje și arcuri, toate acestea fiind nevoite să funcționează la comandă și perfecție.
O simfonie de motoare, cabluri, balamale, angrenaje și arcuri
Există nu mai puțin de 344 de momente cruciale, iar dacă o etapă nu are loc exact așa cum trebuie telescopul de șase tone nu va atinge configurația dorită. Astfel, misiunea de 10 miliarde de dolari se va duce pe apa sâmbetei, scrie BBC.
Expansiunea celor cinci membrane foarte subțire care protejează viziunea telescopului de lumina solară este deosebit de complexă. Însă, echipele de ingineri sunt încrezătoare pentru că au testat și repetat toate etapele din nou și din nou.
Aventura telescopului James Webb va începe imediat ce acesta se desprinde de racheta europeană Ariane. Mai întâi, matricea solară va apărea. Fără curent nu există nicio misiune. Apoi, antena care va permite comunicațiile bidirecționale se va activa. Fără comunicare nu putem avea comenzi. Toate acestea sunt floare la ureche în comparație cu ce urmează.
„Noi nu vorbim despre ce facem dacă dăm greș”
Ce se întâmplă dacă apare vreo problemă? Nu există camere care să arate ce se întâmplă atunci când mecanismele se activează. Un motiv pentru omiterea camerelor a fost că oricum nu ar fi fost prea utile în umbra întunecată creată de scutul solar al telescopului.
Telescopul Spațial James Webb este așteptat să intre în funcțiune după 180 de zile de la lansare, o perioadă care include ajustarea instrumentelor și oglinzilor telescopului. Însă, inginerii nu se vor grăbi, mai ales dacă întâmpină și probleme.
„Sunt manager de proiect la James Webb de aproape 11 ani, iar echipa asta pur și simplu nu renunță. Așadar, noi nu vorbim despre ce facem dacă dăm greș. Vorbim despre cum corectăm problemele pe care le vedem pe orbită și cum acționăm mai departe”, a spus Bill Ochs.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Motiv de polemică. NASA nu va schimba numele telescopului spațial James Webb
NASA anunță, în sfârșit, data oficială de lansare pentru Telescopul Spațial James Webb
Un oficial NASA mărturisește care sunt riscurile lansării telescopului spațial James Webb