Un obiect cosmic misterios continuă să explodeze, iar astronomii nu știu de ce
Astronomii au privit cum un obiect cosmic misterios a produs 1.652 de explozii de energie într-un interval scurt de timp. Deși cercetătorii nu știu ce a cauzat erupțiile repetate, aceștia speră că observațiile vor ajuta la elucidarea misterului.
Entitatea din cazul de față este o emisie radio rapidă („fast radio burst” sau FRB), un fenomen enigmatic observat pentru prima oară în 2007. Emisiile radio rapide produc pulsații în partea radio a spectrului electromagnetic. Aceste pulsații durează doar câteva miimi de secunde dar produc la fel de multă energie cât produce Soarele într-un an.
Unele emisii radio rapide produc energie doar o singură dată, însă altele, inclusiv un obiect numit FRB 121102, situat într-o galaxie pitică la 3 miliarde de ani-lumină depărtare, sunt cunoscute pentru pulsații rapide. Cu ajutorul telescopului FAST din China, cercetătorii au decis să desfășoare un studiu amănunțit al acestui obiect cosmic.
Astronomii au găsit o sursă de emisii radio rapide în galaxia Calea Lactee
FAST este cel mai sensibil radiotelescop din lume astfel că poate detecta ceea ce alte observatoare au ratat. În decurs de 60 de ore, cercetătorii au privit cum FRB 121102 a explodat de 1.652 de ori, uneori de până la 117 ori pe oră, mult mai frecvent decât orice altă sursă de emisii radio rapide.
Majoritatea emisiilor radio rapide apar în Universul îndepărtat, fapt ce le face dificil de studiat. Totuși, în 2020, astronomii au găsit o sursă de emisii radio rapide în galaxia Calea Lactee, astfel că au putut stabili că sursa era un tip de stea moartă cunoscut drept magnetar.
Magnetarii se formează din rămășițe stelare ultradense cunoscute drept stele neutronice. Deși toate stelele neutronice au câmpuri magnetice puternice, unele au câmpuri magnetice deosebit de intense ce le pot schimba comportamentul, astfel că devin magnetari.
Nu este cunoscut modul în care magnetarii duc la apariția emisiilor radio rapide. Însă, dacă obiectul FRB 121102 este un magnetar, datele colectate de oamenii de știință sugerează că exploziile rapide au loc chiar pe suprafața stelei moarte, nu în gazul și praful din jur, potrivit Live Science.
„Într-un fel sau altul, această sursă este foarte pricepută la explozii”
Câmpurile magnetice extreme ale magnetarilor (de trilioane de ori mai puternic decât cel al Pământului) pot trece uneori prin episoade violente. Astronomii suspectează că omenirea detectează unde radio de la exploziile care se lovesc de materialul din jurul stelei, moment ce produce unde de șoc puternice.
Însă, obiectul FRB 121102 a prezentat uneori explozii care au avut loc în succesiune rapidă, la doar câteva miimi dintr-o secundă distanță. Asta înseamnă că nu au putut proveni de la praful și gazul din jur pentru că materialul interstelar ar avea nevoie de timp să se încălzească și apoi să se răcească din nou pentru a produce încă o explozie. Câteva miimi dintr-o secundă nu sunt suficiente pentru ca acest proces să aibă loc în repetate rânduri.
„Într-un fel sau altul, această sursă este foarte pricepută la explozii. Și o face ca parte din existența sa”, a explicat Victoria Kaspi, astrofizician la Universitatea din Montreal care studiază emisii radio rapide.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Sursa razelor cosmice din galaxia Calea Lactee a fost în sfârșit înțeleasă de astronomi
Mii de semnale radio noi, detectate de la surse cosmice aflate în apropiere
De ce pare spațiul cosmic atât de întunecat? Nu este vorba despre lipsa luminii
Astronomii au descoperit un nor cosmic uriaș, mult mai mare decât întreaga galaxie Calea Lactee