Știm deja că, în timpul carantinei naționale impuse de pandemia COVID-19, consumul de alcool a crescut considerabil.
Acum, oamenii de știință de la Universitatea din Michigan au descoperit un rezultat sumbru al consumului de alcool în timp de pandemie: o creștere majoră a transplanturilor de ficat.
Cercetătorii au găsit o corelare pozitivă între vânzările de alcool și numărul de pacienți de pe listele de așteptare pentru transplanturi hepatice, potrivit unui studiu publicat în JAMA Network Open. De fapt, numărul de oameni de pe listele de așteptare a crescut cu 50% față de predicțiile pre-pandemice.
„Deși nu putem confirma cauzalitate, această creștere disproporționată în asocierea cu vânzările crescute de alcool ar putea indica o relație cu creșterile cunoscute în consumul de alcool din timpul pandemiei de COVID-19”, arată studiul.
Autorii studiului au descoperit că a existat, de asemenea, o creștere a cazurilor de hepatită alcoolică, o afecțiune care apare atunci când ficatul nu mai poate procesa alcool. Astfel, ficatul se inflamează și acumulează toxine. Afecțiunea este gravă și poate duce în cele din urmă la insuficiență hepatică.
Hepatita alcoolică poate apărea după perioade lungi de consum excesiv de alcool sau perioade scurte de consum excesiv, potrivit Futurism.
„Studiul oferă dovezi pentru o creștere alarmantă a cazurilor de hepatită alcoolică asociată cu un consum abuziv de alcool în timpul pandemiei de COVID-19 și subliniază nevoia pentru intervenții de sănătate publică în privința consumului excesiv de alcool”, au mai precizat cercetătorii.
Descoperirea este alarmantă, iar lumea abia începe să realizeze impactul real al pandemiei asupra sănătății publice. Un studiu publicat în luna decembrie 2020 a descoperit că restricțiile de călătorie din cauza COVID-19 au dus la o creștere masivă a consumului excesiv de alcool în cazul adulților americani. Toate aceste probleme sunt, bineînțeles, exacerbate de faptul că mulți oameni nu au parte de sprijinul necesar pentru sănătatea mintală.
Să sperăm că, o dată cu vaccinarea și scăderea cazurilor de COVID-19, astfel de probleme vor dispărea. Însă, cel mai probabil, efectele mintale și fizice ale pandemiei vor fi resimțite mult timp de acum înainte.
Chiar și cel mai redus consum de alcool ne poate afecta creierul – studiu de la Oxford
Un nou tip de dietă mediteraneană poate reduce considerabil boala ficatului gras non-alcoolic