O „proteză vizuală” implantată direct în creier a permis unei femei oarbe să perceapă forme bidimensionale pentru prima oară în 16 ani.
Cercetătorii americani din spatele acestei reușite fenomenale au publicat recent rezultatele experimentelor, prezentând descoperiri care ar putea revoluționa modul în care îi ajutăm pe cei care nu pot vedea.
Spre deosebire de implanturile retinale, care sunt explorate pentru folosirea artificială a luminii pentru a stimula nervii care părăsesc retina, dispozitivul din cazul de față, cunoscut drept Moran/Cortivis Prosthesis, ocolește ochiul și nervul optic și se duce direct la sursa percepției vizuale.
După ce i-a fost implantat dispozitivul în creier, femeia a petrecut următoarele șase luni în laborator, desfășurând teste și instruire cu noua sa proteză.
Primele două luni au fost folosite pentru ca femeia să învețe să distingă între pulsațiile de lumină spontane pe care le vede ocazional în mintea sa și lumina indusă de stimularea directă a protezei. Odată ce a putut să facă asta, cercetătorii au început să îi prezinte obstacole vizuale reale.
„Pot vedea ceva!”, a exclamat femeia după ce a văzut o linie albă în creierul său, potrivit Science Alert.
Liniile verticale au fost cele mai dificil de produs pentru cercetătorii, însă până la sfârșitul experimentului femeia era capabilă să diferențieze corect între tiparele verticale și orizontale cu o acuratețe de 100%.
În cazul femeii, nu au existat dovezi că dispozitivul a declanșat moarte neurală, crize epileptice sau alte afecte adverse, fapt ce e un semn bun și sugerează că microstimularea este sigură și poate fi folosită pentru a restaura viziunea funcțională, chiar și în rândul celor care au suferit daune ireversibile la retine sau nervii optici.
„Unul dintre obiectivele cercetărilor de acest fel este de a oferi persoanelor cu deficiențe de vedere mai multă mobilitate. Le-ar putea permite să identifice o persoană, căi de acces sau mașini. Le-ar putea crește nivelul de independență și securitate. Asta vrem să obținem”, a spus Richard Normann, bioinginer la Universitatea din Utah.
Reușită incredibilă. Un implant cerebral a tratat cu succes depresia rezistentă la tratament
Motivele pentru care cercetătorii propun implantarea a sute de microcipuri în creierul uman
O stație robotică implantată în corp, cel mai nou tratament pentru diabet