China și-a consolidat supremația în supercomputere nu doar cu unul, ci cu două sisteme de tip „exascale computing”.
Cele două mașinării vor fi create de la Centrul Național de Supercomputere din Wuxi, China, a declarat o sursă anonimă pentru The Next Platform, o publicație despre industriile cloud și supercomputere.
Computerele, adică sistemele Sunway “Oceanlite” și Tianhe-3, ar fi atins 1,3 exoflops la apogeu. Dacă este adevărat, reușita ar reprezenta prima oară când un singur supercomputer, darămite două, atinge acest prag de exascale.
Computerele de tip exascale sunt sisteme capabile să efectueze 1 miliard de miliarde de calcule pe secundă, cunoscut și ca exaflop. La momentul redactării acestei știri, niciun sistem nu a atins oficial acest obiectiv. Cu toate acestea, relatările din publicația Next Platform ar putea sugera că, de fapt, China ar fi atins acest obiectiv, însă dorește ca reușita să rămână secretă.
De ce ar face asta? Ei bine, atât China cât și SUA au avut de-a lungul istoriei o relație rece atunci când a venit vorba de inovații științifice și tehnologice. Să nu mai vorbim de faptul că o rachetă hipersonică a Chinei a înconjurat recent Pământ, deși China a negat afirmația, susținând că a fost vorba doar despre un experiment cu o navă spațială.
În mod similar, China ar fi atins obiectivul de „computing exascale”, însă dorește să-și țină secrete inovațiile din cauza situației geopolitice tensionate.
Presa mai speculează că țara a ales „să scurgă” informația pentru a evita publicarea rezultatelor de referință, în eventualitatea în care supercomputerul american Frontier le depășește atunci când va fi dezvăluit în viitor. Bineînțeles, totul ar putea fi o minciună sfruntată.
Un supercomputer din China de 66 qubiți a atins o nouă etapă în supremația cuantică
China a creat prima rețea cuantică integrată din lume care se întinde pe mii de kilometri