Uneori, printre stele și lumini se poate ascunde ceva surprinzător. Spre exemplu, o imagine surprinsă de Telescopul Spațial Spitzer al NASA, funcțional între 2003 și 2020, arată tocmai asta.
Fotografia arată o nebuloasă situată în constelația Săgetătorul. Regiunea luminoasă din stânga jos este o regiune de formare stelară numită W33, aflându-se la aproximativ 7.800 de ani-lumină depărtare de Pământ.
Imaginea a fost surprinsă în cadrul proiectului GLIMPSE Survey de la Telescopul Spațial Spitzer. Deși telescopul este acum scos din uz, imaginile colectate continuă să fie analizate.
Unul dintre cercetătorii care desfășoară analize este astronomul Robert Hurt, de la California Institute of Technology (Caltech), iar acesta a reușit să observe ceva ciudat în imagine. După cum ați ghicit deja, Hurt crede că fotografia aduce aminte clar de faimosul monstru Godzilla.
„Nu încercam să găsesc monștri. Pur și simplu mă uitam la o regiune de pe cer pe care am mai privit-o de atâtea ori, însă niciodată nu m-am uitat îndeaproape. Uneori, dacă tai diferit o poză, reiese ceva ce nu ai mai văzut înainte. Ochii și gura au ieșit în evidență pentru mine”, a explicat astronomul.
Pareidolia este tendința de a vedea ceva de însemnătate într-o imagine care de fapt nu înfățișează nimic. Acesta este un fenomen destul de întâlnit, inclusiv în cazul imaginilor cu spațiul cosmic.
Procesul de colorare ajută. În cazul de față, culorile albastru, verde, roșu și cyan sunt folosite pentru a reprezenta diferite lungimi de undă de lumină infraroșie. Albastru și cyan arată lumina produsă de stele, verde reprezintă praful și moleculele organice numite hidrocarbonați, iar roșu reprezintă praful cald, acesta fiind încălzit de stele sau supernove, potrivit Science Alert.
Oamenii de știință continuă să clasifice și să analizele datele colectate de Spitzer, astfel încât să crească gradul de conștientizare în privința descoperirilor făcute de telescop. Uneori, asta înseamnă descoperirea unui monstru marin emblematic.
„Este unul dintre modurile prin care vrem ca oamenii să afle despre munca incredibilă desfășurată de Spitzer. Eu caut zone interesante care pot spune o poveste. Uneori, o poveste poate spune cum se formează stelele și planetele, iar alteori o poveste poate implica un monstru uriaș care distruge orașul Tokyo”, a explicat Hurt.
Imaginea cu Nebuloasa Voalul, surprinsă de Hubble în 2015, a fost refăcută de astronomi