Microbii ar putea produce combustibilul de rachete necesar pentru întoarcerea de pe Marte

05 11. 2021, 11:00

Unul dintre obstacolele în încercarea noastră de a coloniza planeta Marte este combustibilul. Dacă oamenii de pe Planeta Roșie doresc să se întoarcă pe Terra, aceștia ar avea nevoie de suficient combustibil pentru lansare și călătoria spre casă, o problemă logistică uriașă din cauza greutății combustibilului de rachete.

Din fericire, oamenii de știință cred că microbii ar putea fi cheia pentru producerea combustibilului necesar pe Marte.

Studiul cercetătorilor, publicat în jurnalul Nature Communications, a dezvăluit că microbii numiți cyanobacteria (algele albastre-verzi), alături de o tulpină a bacteriei E. coli, pot fi folosiți pentru a crea biocombustibil pentru rachete. Cu ajutorul unui fotobioreactor care ar fi construit pe suprafața marțiană, microbii ar putea produce zaharurile pe care E.coli le-ar transforma într-un agent de propulsare numit 2,3-butanediol (2,3-BDO).

Suficient pentru a efectua o lansare în gravitația scăzută a planetei Marte

Deși 2,3-butanediol nu este un agent de propulsare la fel de puternic precum cele folosite de noi în lansări, autorii studiului cred că ar putea fi suficient pentru a efectua o lansare în gravitația scăzută a planetei Marte.

„Avem nevoie de mult mai puțină energie pentru o lansare pe Marte, fapt ce ne permite flexibilitatea de a lua în considerare diferite chimicale care nu au fost concepute pentru lansări de rachete pe Pământ. Am început să luăm în considerare moduri de a profita de gravitația scăzută a planetei și lipsa de oxigen pentru a crea soluții care nu sunt relevante pentru lansările de pe Terra”, a explicat Pamela Peralta-Yahya, unul dintre autorii studiului și profesor de chimie și biochimie la Georgia Institute of Technology din SUA.

Dioxidul de carbon și lumina solară există din abundență pe Planeta Roșie

Procesul producerii de suficient agent de propulsare pentru o călătorie înapoi pe Pământ ar necesita construirea unui fotobioreactor de dimensiunea a patru stadioane de fotbal. Sistemul ar fi alimentat de dioxid de carbon și lumina solară, ambele existând din abundență pe Planeta Roșie.

De asemenea, procesul ar reduce considerabil costurile misiunii și ar genera un exces de 44 tone de oxigen curat care ar putea fi folosit pentru supraviețuirea oamenilor pe Planeta Roșie.

Vă mai recomandăm să citiți și:

SpaceX a publicat o filmare „seducătoare” cu racheta menită să ajungă pe Marte

Un nou reactor poate converti aerul marțian în combustibil pentru rachete. „Ca și cum am avea o benzinărie pe Marte”

Astronomii au aflat, în sfârșit, ce forță a conturat văile antice de pe suprafața planetei Marte

Roverul Perseverance al NASA a confirmat că Marte a găzduit cândva un lac imens în Craterul Jezero