După ce a accelerat în 2020, rotația Pământului s-a stabilizat, însă cronometratorii afirmă că este posibil să fie nevoie de o „secundă de salt negativ” în următorul deceniu.
În medie, fiecare zi de pe Terra are 86.400 de secunde. Rotația Pământului nu este însă perfectă, variază ușor tot timpul, în funcție de mișcarea nucleului, oceanelor și atmosferei. Ora Universală Coordonată (UTC) sau Timpul Universal Coordonat, metoda internațională oficială de cronometrare, se bazează pe ceasul atomic, care măsoară timpul prin mișcarea electronilor în atomii care au fost răciți la zero absolut.
Ceasurile atomice sunt precise și invariabile. Astfel că, atunci când rotația Pământului și ceasurile atomice nu se sincronizează, trebuie făcute ajustări. Când ora astronomică, bazată pe rotația Pământului, deviază de la UTC cu mai mult de 0,4 secunde, UTC primește o ajustare sub forma unei „secunde de salt”.
Uneori se adaugă „secunde de salt”, așa cum s-a întâmplat ultima dată în noaptea din ajunul Anului Nou 2016, când a fost adăugată o secundă la 23 de ore, 59 de minute și 59 de secunde ale zilei de 31 decembrie. Oamenii de știință au adăugat o secundă, în medie, la fiecare 18 luni, începând cu 1972, potrivit Institutului Național de Standarde și Tehnologie (NIST) din SUA.
Atunci când este nevoie de scăderea secundelor se numește „secundă de salt negativ”. Până în prezent nu a existat nicio „secundă de salt negativ” în cronometrarea internațională. În 2020 a apărut, însă, posibilitatea să fie nevoie de una, după ce rotația Pământului s-a accelerat, doborând de 28 de ori recordul anterior pentru cea mai scurtă zi, stabilit în 2005.
Cea mai scurtă zi din 2020 a fost în 19 iulie, când planeta și-a finalizat rotația cu 1,4602 milisecunde mai rapid decât media de 86.400 de secunde.
Acum, potrivit Time and Data, rotirea Pământului a încetinit. Prima jumătate a anului 2021 era încă rapidă, cu durata medie a unei zile cu 0,39 milisecunde mai mică decât în 2020. Dar, de la 1 iulie și până la 30 septembrie, zilele s-au prelungit cu 0,05 milisecunde, în medie, decât în 2020.
Aceasta înseamnă că viteza de rotație a Pământului nu mai este accelerată. Terra se învârte, însă, în continuare într-un ritm mai rapid decât media. Pe baza vitezei de rotație din prezent este poosibil să fie nevoie de o secundă de salt negativ în aproximativ 10 ani. Decizia finală aparține Serviciului Internațional pentru Rotația Terestră și Sisteme de Referință (IERS) din Paris.
Planeta poate avea însă propriile ei planuri. Este absolut posibil ca rotirea Pământului să încetinească din nou, poate necesitând adăugarea unei secunde în următorii ani în loc de scădere.
Nu se pot face predicții clare deoarece oamenii de știință nu sunt siguri ce determină schimbările rotației Pământului, pe termen lung. De fapt, aceștia au dificultăți în a prezice pe mai mult de șase luni sau un an, potrivit Live Science.
Vă recomandăm să citiți și:
Imagini uimitoare cu rotaţia Pământului surprinse de astronauţii NASA – VIDEO
Încetinirea rotației Pământului, unul din motivele pentru care există viață pe Terra
Top 10 teorii ale conspirației despre dezastre
A fost atinsă cea mai mare viteză de rotaţie în vid: 60 de milioane de rotaţii pe minut