Astronomii au găsit dovezi ale unei planete extragalactice. „Suntem copleșiți de această descoperire”
Într-o galaxie aflată la 31 milioane de ani-lumină depărtare, astronomii cred că au descoperit dovezi ale unei planete.
După cercetări amănunțite și analizarea a mii de semnale, o echipă coordonată de Rosanne Di Stefano de la Centrul Harvard & Smithsonian pentru Astrofizică a concluzionat că o schimbare uriașă a luminii cu raze X din galaxia Volburei (cunoscută și ca Messier 51 sau M51) este cel mai bine explicată printr-o planetă extragalactică.
Cercetătorii au numit această exoplanetă M51-ULS-1b, iar descoperirea sa ar putea schimba modul în care omenirea caută planete în afara Sistemului Solar, în galaxia Calea Lactee și mai departe.
O exoplanetă de mărimea lui Saturn, care orbitează un tip de stea binară
„Ne simțim privilegiați să putem contribui la aceste cercetări”, a spus Di Stefano, citată de Science Alert.
„Cercetările demonstrează o nouă metodă care poate fi folosită de comunitate pentru a găsi noi planete atât în Calea Lactee cât și în alte galaxii. Suntem copleșiți de această descoperire”, a adăugat Di Stefano.
În cele din urmă, oamenii de știință au concluzionat că cea mai bună explicație pentru datele colectate este o exoplanetă de mărimea lui Saturn, care orbitează un tip de stea binară numit „X-ray binary”, de la o distanță de câteva zeci de unități astronomice.
„Căutarea de exoplanete a devenit acum mult mai realistă și practică”
Este puțin probabil ca exoplaneta să fie confirmată. O confirmare necesită de obicei numeroase modificări ale luminozității la intervale regulate, iar la distanța sa orbitală, M51-ULS-1b are nevoie de prea mult timp pentru a-și orbita stelele. Însă, Di Stefano a spus că toate datele disponibile sunt în concordanță cu ceea ce am observa la exoplanetă.
„Aceste cercetări demonstrează o nouă metodă cu potențialul de a descoperi planete într-o varietate de sisteme care găzduiesc surse de raze X. Având în vedere faptul că sursele luminoase de raze X pot fi detectate în galaxii externe, căutarea de exoplanete a devenit acum mult mai realistă și practică”, au mai precizat oamenii de știință.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Misiunea Lucy care va studia asteroizii troieni ai planetei Jupiter, lansată astăzi
O ciupercă ar putea fi vinovată pentru lipsa amoniacului din atmosfera planetelor Uranus și Neptun
Atmosfera lui Pluto dispare. Telescoapele de pe Terra dezvăluie ce se întâmplă cu planeta pitică
O planetă extrem de rară care orbitează trei sori în același timp, descoperită în constelația Orion