În aprilie 2019, un telescop australian a detectat un semnal radio ciudat care părea să provină de la cel mai apropiat vecin stelar al Soarelui. Semnalul nu avea o explicație clară. În schimb, acesta părea să conțină semne distinctive ale unei forme de viață extraterestră inteligentă.
De fapt, acela era chiar scopul proiectului de cercetare care a detectat semnalul radio. Numit Breakthrough Listen, efortul de 100 milioane de dolari, a petrecut ultimii cinci ani folosind telescoape avansate din jurul lumii pentru a asculta semnale ale vieții extraterestre din galaxie.
Semnalul din 2019, denumit blc1, a fost exact ceea ce sperau cercetătorii de la Breakthrough Listen să găsească. Detectat de radiotelescopul Parkes Murriyang din sud-estul Australiei, semnalul blc1 provenea direct de la Proxima Centauri, o stea aflată la doar 4,2 ani-lumină depărtare și gazdă a două planete, una dintre acestea fiind posibil locuibilă.
Potrivit lui Sofia Sheikh de la Centrul de Cercetare Berkeley SETI, semnalul „era similar cu tipul de semnal pe care ne-am aștepta să îl găsim în spațiu”. Era ceva ce putea fi creat doar de tehnologie. A durat câteva ore, astfel că a fost exclusă posibilitatea unor sateliți sau aeronave. Dacă avea origine naturală, semnalul s-ar fi repetat în timp, însă echipa nu l-a mai găsit din nou în observațiile ulterioare.
În ultimii doi ani, echipa de la Breakthrough Listen a analizat datele și a ajuns în sfârșit la un verdict în privința semnalului blc1. Vestea proastă? Nu, nu este vorba de extratereștri.
„Putem spune cu încredere că semnalul blc1 este în concordanță cu interferență de radiofrecvență umană de la un fel de tehnologie de la sol. Deși ne-am fi dorit să găsim dovezi ale vieții extraterestre, procesul investigării semnalului blc1 a fost destul de valoros din punct de vedere științific”, a explicat Sheikh, unul dintre autorii noilor studii despre semnalul blc1. Cercetările au fost publicate în jurnalul Nature Astronomy.
Așadar, echipa a descoperit că semnalul blc1 împărtășește aceeași frecvență cu alte interferențe radio detectate în același timp ca blc1. O analiză aprofundată a datelor a dezvăluit 60 de „copii” ale semnalului radio, toate prezentând semne clare de interferențe radio.
Deși oamenii de știință nu pot spune cu certitudine ce anume a creat semnalul blc1, originea extraterestră a fost exclusă.
Noile descoperiri sunt oarecum dezamăgitoare, însă oamenii de știință nu renunță la Proxima Centauri. Telescopul Spațial James Webb de la NASA, succesorul lui Hubble, ar putea detecta semna ale vieții pe una dintre planetele stelei. Iar Starshot, un proiect înrudit cu Breakthrough Listen, are în plan construirea și lansarea unei flote de mici nave spațiale către Proxima Centauri.
Astronomii au confirmat existența unei exoplanete solide în cel mai apropiat sistem solar
New Horizons a ajuns atât de departe încât stelele par a fi într-o altă poziție