Ce este o rachetă hipersonică și de ce îi îngrijorează pe mulți?
Anunțul că o țară precum China ar fi lansat două rachete hipersonice, în cadrul unui test, nu doar că i-a „uimit”, ci i-a și îngrijorat pe oficialii militari și de informații ai SUA.
Potrivit Financial Times, care a dezvăluit povestea abia spre finalul lunii octombrie, surse anonime apropiate de serviciile de informații americane au spus că armata chineză a lansat, în 27 iulie, un „sistem de bombardament orbital fracționat” (FOBS), folosind un „vehicul hipersonic”, în jurul Pământului, înainte de lansa o țintă la aproximativ 40 de kilometri. Acesta a fost urmat de un test similar pe 13 august.
Ambele teste au derutat SUA, care în prezent nu au capacitatea de a se apăra împotriva armelor hipersonice, o sursă spunând ziarului: „Nu avem idee cum au făcut asta”.
O alta a remarcat că părea că a „sfidat legile fizicii”. Beijingul a respins zvonul privind testarea unei arme hipersonice, susținând că a fost „un experiment de rutină pentru a testa nave spațiale reutilizabile”, și nu o rachetă.
Ce sunt rachetele hipersonice
Rachetele hipersonice sunt arme extrem de rapide și mult mai agile decât rachetele convenționale. În general, ele sunt descrise ca fiind proiectile lansate de o rachetă în atmosfera superioară a Pământului la viteze de 5 Mach și mai mari, de cel puțin cinci ori viteza sunetului sau de 6.174 de kilometri pe oră, înainte de a vira către o țintă.
Este rapidă, însă viteza nu este factorul definitoriu al acestei noi generații de arme hipersonice. Câteva țări au deja rachete balistice intercontinentale care parcurg distanțe considerabile la o viteză mai mare. Totuși, acestea sunt rachete balistice, adică sunt pe o traiectorie arcuită care nu se poate modifica după lansare. Acest lucru le face foarte previzibile și ușor de interceptat.
În schimb, armele hipersonice sunt capabile să călătorească la asemenea viteze și pot fi reorientate și ghidate pe măsură ce se apropie de țintă, precum o rachetă de croazieră.
Un „vehicul cu alunecare hipersonică” este un avion hipersonic încărcat cu un focos care se înalță de-a lungul atmosferei superioare, care poate fi direcționat și manevrat către o țintă. Acest lucru vine cu câteva avantaje destul de clare: aceste rachete hipersonice pot zbura dintr-o direcție imprevizibilă și, în prezent, nu există vreun mijloc eficient de a le intercepta. Potrivit ziarului de stat chinez Global Times, citat de IFL Science, „armele hipersonice înseamnă invalidarea rețelei antirachetă a SUA”.
În teorie, rachetele hipersonice ar putea fi înarmate și cu un focos nuclear, sporind și mai mult potențiala lor amenințare.
Cine mai are arme hipersonice?
China nu este singurul stat care dezvoltă tehnologia armelor hipersonice. SUA au dezvoltat o astfel de tehnologie, cel puțin de la începutul anilor 2000. Potrivit unui raport recent al unui serviciu al Congresului american, SUA, Rusia și China dețin cele mai avansate programe de arme hipersonice, deși articolul din Financial Times sugerează că China a preluat acum conducerea.
O serie de alte țări, inclusiv Australia, India, Franța, Germania și Japonia, dezvoltă, de asemenea, tehnologia armelor hipersonice. Coreea de Nord ar fi testat o rachetă hipersonică nou dezvoltată chiar luna trecută.
Întrebat despre recentele dezvăluiri despre testarea armelor hipersonice de către China, președintele Joe Biden s-a declarat îngrijorat.
SUA a fost, însă, ocupată să-și testeze propriile arme hipersonice. La doar câteva zile după ce au apărut știrile despre testele Chinei, Marina și Armata SUA au efectuat o serie de teste pe prototipuri de componente care vor fi folosite pentru a dezvolta arme hipersonice ofensive cu rază lungă de acțiune. Se pare însă că testele au înregistrat un eșec.
Și Rusia a avansat în ultimul timp. În 2019, Rusia a anunțat că programul de vehicule cu alunecare hipersonică Avangard a fost pus în funcțiune. La începutul acestei luni, și-a etalat și mai mult puterea, testând pentru prima dată o rachetă de croazieră hipersonică de pe un submarin nuclear.
Deși astfel de rachete hipersonice există de ceva timp, noua generație de vehicule cu alunecare hipersonică urmează să devină următoarea generație cheie de arme avansate, iar unii chiar au catalogat ultimele teste și tehnologii drept o nouă „cursă a înarmărilor”.
Vă recomandăm să citiți și:
Rusia a efectuat un nou test cu rachetă hipersonică
Armata SUA a încercat să transforme mingile de fotbal american în grenade antitanc în anii 1970