NASA a finalizat instalarea rachetei care va duce astronauți pe Lună în cadrul misiunilor Artemis
NASA a finalizat instalarea rachetei masive pe care o va trimite pe Lună, ca parte din misiunea Artemis I, și, dacă totul decurge cum trebuie, agenția ar putea trimite și astronauții acolo în decurs de câțiva ani.
Agenția spațială americană a asamblat racheta Space-Launch System (SLS) la Centrul Spațial Kennedy din Florida. Poreclită „mega-rachetă lunară”, inginerii au lucrat intens astfel încât să atașeze nava spațială Orion în vârful structurii, care ajunge acum la o înălțime impresionantă de aproape 100 metri.
„Ne apropiem pe zi ce trece de o nouă eră a explorării spațiale umane”, a spus Bill Nelson, șeful NASA, adăugând că agenția americană „face ultimele pregătiri pentru prima lansare a misiunii Artemis I, astfel deschind calea pentru explorarea Lunii, planetei Marte și a spațiului în următorii ani”.
Când va avea loc lansarea misiunii Artemis I?
O dată de lansare pentru misiunea Artemis I nu a fost stabilită deocamdată, însă ar trebui să aibă loc la scurt timp după testul rachetei SLS cunoscut drept „repetiția”.
Testul va presupune ca echipa de lansare să alimenteze tancurile de combustibil ale rachetei cu agent de propulsare înainte să desfășoare o numărătoare inversă completă pentru lansare.
Odată ce va decola, nava spațială fără echipaj Orion va rămâne pe orbita Lunii timp de șase zile înainte să se întoarce pe Pământ ca parte din misiunea Artemis I.
SLS nu este singura mega-rachetă din lume
În timpul orbitei sale, nava spațială va colecta date esențiale pentru viitoarele misiune cu echipaj pe Lună.
Interesant este faptul că SLS nu este singura mega-rachetă din lume. De fapt, aceasta este de-a dreptul eclipsată de Super Heavy de la SpaceX, care ajunge la o înălțime uimitoare de 145 metri cu nava Starship instalată deasupra, deși trebuie menționat faptul că racheta lui Elon Musk are planuri mai ambițioase. Astfel, SpaceX dorește trimiterea rachetei pe Marte.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Roverul Perseverance al NASA a confirmat că Marte a găzduit cândva un lac imens în Craterul Jezero
Marea Pată Roșie de pe Jupiter trece printr-o schimbare. Ce spun cercetătorii de la NASA?