Pentru prima dată în istorie, medicii au transplantat cu succes un rinichi de porc la un om, iar aceștia dezvăluie că organul funcționează normal.
Intervenția a avut loc între un porc modificat genetic și un pacient în moarte cerebrală de la NYU Langone Health. Porcul a fost modificat genetic pentru a crește un rinichi ce va fi acceptat de un corp uman. Organul a fost apoi atașat la vasele de sânge ale pacientului, acolo unde cercetătorii l-au observat funcționând în mod normal.
„A decurs mai bine decât ne-am așteptat”, a declarat dr. Robert Montgomery, director al Institutului de Transplant NYU Langone. Montgomery a ajutat la intervenția medicală în septembrie și a spus jurnaliștilor că „a arătat ca orice alt transplant făcut de mine de la un donator viu”. „Mulți rinichi de la oameni decedați nu funcționează imediat, fiind nevoie de zile sau chiar săptămâni. Acesta a funcționat imediat”, a precizat medicul.
Intervenția chirurgicală este considerată acum un moment de cotitură pentru medicină și știință, mai ales având în vedere faptul că medicii speculează de transplanturi între porci de ani buni.
„Este un moment de cotitură. Este o mare, mare reușită”, a spus dr. Dorry Segev, profesor de chirurgie de transplant la Școala de Medicină Johns Hopkins care nu a fost implicat în intervenție.
Cu toate acestea, Segev a adăugat mai sunt necesare cercetări car să confirme eficiența procedurii.
„Trebuie să știm mai multe despre longevitatea organului”, a adăugat medicul, citat de Futurism.
Experții sunt îngrijorați, de asemenea, că pacientul ar putea să respingă în cele din urmă noul rinichi, având în vedere că respingerea pe termen lung a unui organ poate avea loc chiar și organe între donatori potriviți și „chiar atunci când nu încerci să trece de bariera între specii”, a explicat dr. David Klassen, director medical la United Network for Organ Sharing.
Procesul de transplantare de organe și membre între specii este cunoscut drept xenotransplantare. Deși organele de la animale precum cimpanzei și porci au fost în mare parte ineficiente la susținerea pe termen lung a corpului uman, mulți consideră că tehnologia de editare genetică este cheia pentru un transplant de succes.
Bineînțeles, asta va ridica numeroase semne de întrebare în privința eticii. Cu toate acestea, aproximativ 100 milioane de porci sunt sacrificați anual în SUA pentru produse alimentare. Astfel, poate că nu ar fi chiar atât de greșit ca porcii să fie crescuți pentru organe.
De fapt, Montgomery a spus că porcii modificați genetic „ar putea fi o sursă sustenabilă de organe”.
Unii cercetători cred că mai mulți rinichi de la porci modificați genetic ar putea fi transplantați la pacienți umani în următoarele luni. Momentan, cercetătorii continuă să colecteze date și urmează să publice un studiu care să explice rezultatele transplantului. Însă, dacă ar fi să ne luăm după rezultatele inițiale, avem multe motive să fim optimiști.
Elvețienii au dezvoltat un aparat care produce piele pentru transplanturi
O femeie a murit după ce a primit un transplant de plămâni infectați cu COVID-19
Chirurgii americani au efectuat primul transplant de trahee, în premieră mondială