Un pesticid cunoscut este legat de boli renale cronice
Un pesticid a fost asociat cu un risc crescut de boli renale cronice, într-un studiu realizat de Universitatea din Queensland.
Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au analizat legăturile dintre expunerea la pesticide și riscul de disfuncție renală, pe un eșantion de 41.847 de persoane, folosind date din Studiul Național de Examinare a Sănătății și Nutriției din SUA (NHANES), notează Science Daily.
Studiul a constatat că persoanele expuse la cantități mai mari de pesticid Malation (carbofos), cunoscut sub numele de Maldison în Australia, prezintă un risc cu 25% mai mare de disfuncție renală, potrivit lui Nicholas Osborne, profesor la Școala de Sănătate Publică.
„Aproape una din 10 persoane din țările cu venituri ridicate prezintă semne de boli renale cronice, care reprezintă leziuni permanente ale rinichilor și pierderea funcției renale”, a spus dr. Osborne.
Factorii de risc ai apariției bolii renale cronice includ vârsta, hipertensiunea și diabetul.
Cauza creșterii numărului bolilor renale cronice rămâne necunoscută
Dr. Osborne a mai spus că numărul bolilor renale cronice fără o cauză cunoscută crește în țările cu venituri mici până la mijlocii, cum ar fi India, Sri Lanka și Mesoamerica.
„Inițial, s-a crezut că afecțiunea a fost asociată cu locurile de muncă agricole expuse la stres termic, deshidratare, pulverizare de pesticide, metale grele și produse chimice”, a afirmat dr. Osborne.
Cauza creșterii numărului bolilor renale cronice rămâne necunoscută, dar pulverizarea pesticidelor fără echipament de protecție (EIP) și lucrul cu solul contaminat sunt posibile variante pentru apariția acestor afecțiuni.
„Constatările sugerează că ar trebui să limităm expunerea la pesticide, chiar și în doze foarte mici, deoarece poate duce la rezultate negative asupra sănătății”, a mai spus dr. Osborne.
Pesticidul Malation este autorizat pentru utilizare în agricultură, zone de recreere domestice și publice, ca parte a programelor de eradicare a țânțarilor și a muștelor și poate fi găsit și în unele tratamente pentru păduchi.
Citește și:
Cât de periculoase pot fi căpșunile. Sunt printre crudităţile cele mai „otrăvite” cu pesticide