O sursă misterioasă din spațiul îndepărtat a generat 1.652 de emisii radio rapide în doar 47 de zile
O sursă de semnale radio puternice din spațiul îndepărtat a adâncit misterul emisiilor radio rapide („fast radio burst” sau FRB). O analiză a datelor colectate de la sursa de emisii radio rapide FRB121102 din 2019 a numărat 1.652 de emisii produse în decurs de doar 47 de zile.
Stabilind un record pentru cea mai mare activitate prezentată de o sursă de emisii radio rapide, observațiile oferă suficiente detalii pentru a desfășura cercetări amănunțite pentru periodicitate, adică intervalele de timp regulate dintre emisii similare.
Niciun semn de periodicitate nu a fost descoperit, iar cercetătorii spun că asta reprezintă o provocare semnificativă pentru determinarea sursei unui obiect compact care se rotește, cum ar fi o stea moartă extrem de magnetică sau un magnetar.
Majoritatea emisiilor provin din galaxii aflate la miliarde de ani-lumină depărtare
Asta sugerează că ar putea fi vorba de mai multe mecanisme care produc aceste emisii puternice de radiații. Încă de la descoperirea lor în 2007, emisiile radio rapide au nedumerit astronomii. Așa cum sugerează și denumirea, acestea sunt emisii de lumină în spectrul radio care apar și dispar extrem de rapid, având o durată de doar câteva milisecunde.
Majoritatea emisiilor provin din galaxii aflate la miliarde de ani-lumină depărtare, dar sunt incredibil de puternice. În decurs de doar câteva milisecunde, o emisie radio rapidă poate produce la fel de multă sarcină electrică ca sute de milioane de sori, potrivit Science Alert.
De obicei, sursele emisiilor radio rapide se aprind doar o singură dată, iar apoi nu mai primim niciun semnal de la acestea, astfel făcând imposibilă prezicerea fenomenului și stabilirea originii. Nu știm nici care este cauza acestora, deși o detectare recentă chiar în galaxia noastră indică un tip de stea neutronică numit magnetar.
De asemenea, doar o mână de surse de emisii radio rapide au fost detectate de mai multe ori, iar acestea ar fi una dintre cheile care vor ajuta la elucidarea, cel puțin parțială, a acestui mister.
Magnetarii nu ar fi singurele surse de emisii radio rapide
Dintre aceste surse, prima și cea mai prolifică este FRB 121102. Repetiția sa a permis astronomilor să îi stabilească originea la o galaxie pitică aflată la 3 miliarde ani-lumină distanță. Nu doar că este incredibil de activă, ci activitatea are loc într-un ciclu: 90 de zile de activitate, apoi 67 de zile de liniște.
Între 29 august și 29 octombrie 2019, Telescopul Sferic cu Apertură de Cinci Sute de Metri (telescopul FAST) a detectat 1.652 de emisii individuale de la obiectul hiperactiv. Apogeul a fost atins la 122 de emisii în decurs de o oră, cel mai ridicat nivel de activitate observat vreodată la o sursă de emisii radio rapide. Aceste detectări au permis analiza statistică a activității sursei. Astronomii au descoperit că emisiile ar putea fi clasificate în două tipuri, cele cu energie mai ridicată și cele cu energie mai scăzută.
Datele au permis, de asemenea, detectarea unei periodicități a emisiilor cuprinsă între 1 milisecundă și 1.000 de secunde. Având în vedere că magnetarii au rate de rotație cuprinse în acest interval de timp, dacă emisiile ar fi fost cauzate de un mecanism de la suprafața stelei acesta ar fi trebuit să apară periodic. Totuși, nimic de acest fel nu a fost găsit în date. Asta înseamnă că magnetarii nu ar fi singurele surse de emisii radio rapide.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Un semnal radio bizar a fost descoperit venind din direcția uneia dintre lunile planetei Jupiter
Sursa razelor cosmice din galaxia Calea Lactee a fost în sfârșit înțeleasă de astronomi
Un semnal radio ciudat care se repetă, detectat în apropiere de centrul galaxiei Calea Lactee
Reuşită în astronomie. A fost descoperită sursa unui impuls radio rapid venit din spaţiu