Tratamentul care distruge tumorile bolnavilor de cancer la cap și gât, în fază terminală
Oamenii de știință au descoperit un nou tratament care poate elimina tumorile bolnavilor de cancer la cap și gât, în fază terminală.
Într-un studiu important, un cocktail de medicamente pentru imunoterapie a folosit sistemul imunitar al pacienților pentru a ucide celule ccanceroase și a determinat „o tendință pozitivă de supraviețuire”, potrivit cercetătorilor de la Institutul de Cercetare a Cancerului (ICR) din Londra și de la NHS Foundation Trust.
Un pacient, care se aștepta să moară în urmă cu patru ani, a povestit pentru The Guardian despre momentul în care o asistentă l-a sunat la câteva săptămâni după ce s-a alăturat studiului și i-a spus că tumoarea pe care o avea a „dispărut complet”. Bărbatul în vârstă de 77 de ani a scăpat de cancer, iar săptămâna trecută a petrecut într-o croazieră, împreună cu soția sa.
Oamenii de știință au descoperit că o combinație de medicamente, nivolumab și ipilimumab, a dus la reducerea dimensiunii tumorilor la pacienții cu cancer la cap și gât, aflați în fază terminală. La unii, cancerul a dispărut total, iar medicii au fost uimiți că nu au găsit niciun semn detectabil al bolii.
Tratementul are mai puține efecte secundare în comparație cu chimioterapia
Pe lângă creșterea șanselor de supraviețuire pe termen lung a pacienților, tratamentul cu imunoterapie a declanșat, de asemenea, mult mai puține efecte secundare în comparație cu chimioterapia, tratamentul standard pentru pacienții cu cancer avansat.
Rezultatele studiului de fază 3, care a implicat aproape 1.000 de pacienți cu cancer la cap și gât în fază avansată, au fost timpurii și nu au fost semnificative din punct de vedere statistic, dar au fost din punct de vedere clinic, a spus ICR, unii pacienți trăind câteva luni sau ani mai mult și suferind mai puține efecte secundare.
„Acestea sunt rezultate promițătoare. Imunoterapiile sunt tratamente mai amabile și mai inteligente, care pot aduce beneficii semnificative pacienților”, a declarat prof. Kristian Helin, directorul executiv al ICR.
Aproximativ 12.000 de persoane din Marea Britanie primesc diagnosticul de cancer la cap și gât, în fiecare an, multe în stadii avansate.
După două luni de tratament, tumora dispăruse
Când Barry Ambrose, în vârstă de 77 de ani, din Bury St Edmunds, a fost diagnosticat cu cancer de gât, în 2017, i s-a spus că acesta s-a răspândit și la plămâni, iar îngrijirea paliativă din spital era singura sa opțiune. Însă acest studiu i-a schimbat viața.
„Când mi s-a spus despre studiu, nu am ezitat să mă alătur. Ce aveam de pierdut? S-a dovedit a fi o șansă de salvare. Deși a trebuit să mă deplasez de două ori pe săptămână de la Suffolk la spital pentru tratament, nu am avut efecte secundare și am reușit să fac lucrurile pe care le iubesc: să navighez, să merg cu bicicleta și să petrec timpul cu familia mea”.
După aproximativ opt săptămâni de la începerea tratamentului, analizele au arătat că tumora de la gât dispăruse.
„Când asistentele au sunat să-mi spună că, după două luni, tumora de la gât a dispărut complet, a fost un moment uimitor. Deși plămânii mai erau afectați în acel moment, efectul a fost uluitor”, a spus Ambrose.
Pacientul a fost supus, apoi, chimioterapiei, urmată de o intervenție chirurgicală, iar în prezent nu mai există dovezi ale bolii în organism.
Rezultatele studiului arată că această combinația de imunoterapie s-a bucurat de o rată de succes deosebit de mare la un grup de pacienți ale căror tumori au avut un nivel ridicat al unui marker imun numit PD-L1.
Ratele de supraviețuire la cei cu niveluri ridicate de PD-L1 care au primit cocktailul de imunoterapie au fost cele mai mari raportate vreodată într-un studiu de cancer recidivant sau cu metastază la cap și gât.
Acești pacienți au trăit, în medie, cu trei luni mai mult decât cei care au primit chimioterapie. Supraviețuirea pentru acești pacienți a fost de 17,6 luni, cea mai mare medie raportată vreodată la acest grup de pacienți.
Citește și:
Un nou tratament pentru cel mai frecvent cancer la ochi
Factorii pe care două tipuri de cancer agresiv îi au în comun