Un băiat din Michigan a găsit un dinte care aparține unui mastodont

16 10. 2021, 18:30

Un băiat din Michigan a găsit într-un pârâu ceva stâncos, care semăna cu un dinte. La început, a crezut că aparține unui dinozaur, dar paleontologii au descoperit că molarul uriaș provine de la un mastodont.

Julian Gagnon, în vârstă de 6 ani, a descoperit dintele în timpul unei drumeții la Dinosaur Hill Nature Preserve din Rochester Hills, Michigan.

„Am simțit ceva pe picior și am luat”, a declarat Julian pentru WDIV și preluat de Live Science.

O căutare pe Google a sugerat că dintele, probabil, nu era al unui dinozaur. Mai degrabă, dimensiunea și forma dintelui corespundeau cu cele ale dinților de mastodont, iar o analiză efectuată de oamenii de știință de la Muzeul de Paleontologie (UMMP) al Universității din Michigan a confirmat acest lucru.

Mastodonții au dispărut acum aproximativ 10.000 de ani

Mastodonții sunt rude antice ale elefanților moderni. Au apărut pentru prima oară cu aproximativ 27 de milioane până la 30 de milioane de ani în urmă și au dispărut acum aproximativ 10.000 de ani. Au trăit în pădurile din întreaga lume, în primul rând în America de Nord și Centrală, și aveau între 2,5 până la 3 metri înălțime, cântărind  până la 6 tone.

Coroana molarului pe care Julian a găsit-o era de dimensiunea pumnului unui om adult, ceea ce a exclus faptul că ar putea fi vorba de specii mai mici, a declarat Adam Rountrey, managerul colecției UMMP.

În vârful coroanei au fost „umflături” care diferențiază dinții mastodonților de cei ai mamuților, o altă rudă a elefantului din era glaciară, care a trăit alături de mastodonți.

Această a fost prima descoperire din„cariera” de paleontolog a lui Julian, a declarat mama sa, Mary Gagnon. Puștiul a crezut că va primi un milion de dolari sau că va deveni președinte datorită descoperirii sale, dar s-a mulțumit cu un tur în culisele Centrului de muzee de cercetare, Ann Arbor, de la Universitatea din Michigan și o întâlnire cu paleontologii muzeelor,

Citește și:

O nouă descoperire sugerează că oamenii ar fi ajuns în Americi cu 20.000 de ani mai devreme decât s-a crezut

Zeci de fosile ale unor creaturi preistorice, descoperite întâmplător într-o pădure petrificată din California

Noi dovezi susțin controversata idee că oamenii au ajuns în America în urmă cu 130.000 de ani