Ciupercile – pietre de grindină dintr-un amestec de amoniac și apă – pot fi responsabile pentru o anomalie atmosferică pe Neptun și Uranus, care a nedumerit oamenii de știință.
Un studiu prezentat de Tristan Guillot la Europlanet Science Congress (EPSC) 2021 arată că ciupercile ar putea fi extrem de eficiente la transportarea amoniacului în atmosferele giganților de gheață, ascunzând gazul sub nori opaci, notează SciTechDaily.
Recent, s-a descoperit că Uranus și Neptun nu au amoniac în atmosfera lor, comparativ cu celelalte planete gigantice din Sistemul Solar. Acest lucru este surprinzător, deoarece acestea sunt foarte bogate în alți compuși, cum ar fi metanul, care se găsește în norul primordial din care s-au format planetele.
Fie că planetele s-au format în condiții speciale, din materiale sărace în amoniac, fie că este necesar un proces în desfășurare, Guillot, cercetător la CNRS, Laboratoire Lagrange din Nisa (Franța), a apelat la o descoperire recentă despre Jupiter pentru a afla răspunsul.
„Sonda spațială Juno a arătat că, pe Jupiter, amoniacul este prezent din abundență, dar mult mai adânc decât se aștepta, datorită formării ciupercilor”, a spus el.
Observațiile sondei Juno de pe Jupiter au arătat că grindina amoniac-apă se poate forma rapid în timpul furtunilor, datorită capacității amoniacului de a lichefia cristalele de gheață de apă, chiar și la temperaturi foarte scăzute, aproximativ minus 90 grade Celsius. Modelele indică faptul că aceste ciuperci din interiorul planetei Jupiter pot crește până la un kilogram sau mai mult, puțin mai mari decât pietrele de grindină de pe Pământ. Pe măsură ce se scufundă, transportă amoniacul foarte eficient către atmosfera profundă, unde se blochează sub baza norului.
Pentru a stabili cu exactitate cât de adânci sunt ciupercile care transportă amoniac și apă trebuie ca o navetă cu instrumente să poată sonda atmosferele planetelor gigantice de gheață.
„Pentru a înțelege pe deplin procesele, avem nevoie de o misiune dedicată pentru a cartografia structura atmosferică profundă și pentru a înțelege amestecul în atmosfere cu hidrogen”, a afirmat Guillot.
Citește și:
Astronomii au aflat, în sfârșit, ce forță a conturat văile antice de pe suprafața planetei Marte
Imagini dramatice din interiorul unui uragan de gradul 4, surprinse în premieră