Potrivit unor estimări, o treime din populația lumii nu are acces la apă potabilă curată, iar jumătate ar putea trăi în zone cu stres hidric până în 2025.
Găsirea unei soluții la această problemă ar putea salva și îmbunătăți viețile a milioane de oameni și este o prioritate pentru oamenii de știință și inginerii din întreaga lume, scrie Science Daily.
Oamenii de știință și inginerii de la University of Texas au creat un comprimat cu hidrogel care poate purifica rapid apa contaminată. Un comprimat poate dezinfecta un litru de apă de râu și o poate face bună pentru băut într-o oră sau mai puțin.
„Hidrogelul nostru multifuncțional poate face o mare diferență în atenuarea deficitului global de apă, deoarece este ușor de utilizat, extrem de eficient și potențial scalabil până la producția în masă”, a spus Guihua Yu, profesor asociat în cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică Walkr School of Engineering al Cockrell și Texas Materials Institute.
Principala modalitate de purificare a apei este fierberea sau pasteurizarea acesteia. Dar această modalitate nu este practică pentru oamenii din părți ale lumii fără resursele necesare.
Hidrogelurile speciale generează peroxid de hidrogen pentru a neutraliza bacteriile la o rată de eficiență mai mare de 99,999%. Peroxidul de hidrogen funcționează cu particule de cărbune activat pentru a ataca componentele celulare esențiale ale bacteriilor și pentru a le perturba metabolismul. Hidrogelurile pot fi îndepărtate cu ușurință și nu lasă reziduuri.
De asemenea, hidrogelurile ar putea îmbunătăți și un proces existent de mii de ani, distilarea solară, utilizarea luminii solare pentru a separa apa de contaminanți, prin vaporizare.
Sistemele solare de distilare se confruntă cu probleme, din cauza acumulării de microorganisme pe echipamente care provoacă defecțiuni. Hidrogelurile care ucid bacteriile pot preveni acest lucru.
Echipa de cercatători lucrează pentru a îmbunătăți hidrogelurile prin creșterea diferitelor tipuri de agenți patogeni și virusuri din apă pe care îi pot neutraliza. Materialele pentru realizarea lor sunt ieftine, iar procesele de sinteză sunt simple.
Citește și:
În trei ani, centrala de la Fukushima nu va mai avea spaţiu pentru a stoca apa contaminată
Apa poate preveni insuficiența cardiacă. Câtă apă trebuie să consumăm zilnic?