Reușită incredibilă. Un implant cerebral a tratat cu succes depresia rezistentă la tratament
Până la o treime din oamenii care suferă de depresie nu răspund sau dobândesc rezistență la tratament. Niciun medicament sau terapie nu pare să ajute. Pentru cei cu astfel de forme de depresie rezistente la tratament, viitorul poate părea deosebit de sumbru.
Acesta a fost și cazul lui Sarah, o femeie de 36 de ani care suferă de depresie severă și rezistentă la tratament încă din copilărie. Însă, o nouă intervenție a adus beneficii considerabile pentru Sarah și ar putea însemna speranța pentru mulți oameni ca ea. Singura problemă? Fiecare persoană ar necesita un „pacemaker cerebral” conceput special.
„Eram la capătul puterilor. Aveam o depresie severă. Nu știam cum o să continui. Nu era o viață demnă de trăit”, a explicat Sarah, citată de Science Alert.
Din fericire, Sarah a putut participa într-un studiu de caz alături de o echipă de cercetători de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF). Proiectul echipei era menit să investigheze metodele de stimulare cerebrală care ar putea ameliora simptomele depresiei.
Stimularea cerebrală profundă a avut succes și în trecut
Deși ideea unui mic dispozitiv implantat în craniile noastre ar putea părea terifiantă, stimularea cerebrală profundă a avut succes și în trecut, în cazul tulburărilor cerebrale precum Parkinson sau epilepsie.
Totuși, depresia este o tulburare mai complicată. Până acum, rezultatele stimulării cerebrală profunde în cazul depresiei au fost neconcludente și deseori dezamăgitoare. Cu toate acestea, echipa de la UCSF a făcut o schimbare majoră în acest tip de terapie.
În loc să aplice același tratament de stimulare cerebrală pentru toată lumea, cercetătorii au identificat manual zonele în care apărea depresia în creierul lui Sarah. Aceștia au identificat un biomarker, în cazul de față un tipar specific al undelor cerebrale, care nu a mai fost identificat în tulburarea depresivă majoră până acum. Astfel, cercetătorii l-au folosit pentru a personaliza stimularea cerebrală.
Un avans incredibil pentru cunoașterea funcțiilor creierului care stau la baza bolilor mintale
„Eficiența terapiei a arătat faptul că am identificat corect circuitul cerebral și biomarker-ul, dar și faptul că am reușit să îl reproducem într-o fază complet diferită folosind dispozitivul implantat. Reușita este un avans incredibil pentru cunoașterea funcțiilor creierului care stau la baza bolilor mintale”, a explicat Katherine Scangos, psihiatru la UCSF și autor coordonator al studiului.
Totodată, trebuie menționat faptul că reușita a fost posibilă în cazul unui singur pacient. Numeroase alte studii privind stimularea cerebrală nu au ajuns la același rezultate, iar cercetătorii nu știu deocamdată care va fi durabilitatea tratamentului.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Trezitul cu o oră mai devreme poate reduce riscul de depresie cu până la 23%
O stare fizică proastă ne face mai predispuși la depresie și la anxietate