Vaccinul Pfizer anti-Covid-19 protejează oamenii de spitalizare, deși eficacitatea împotriva infectării scade
Eficacitatea vaccinului Pfizer/BioNTech împotriva infecției cu SARS-CoV-2 scade după câteva luni, de la un vârf de 88% după cele două doze la 47% șase luni mai târziu, potrivit unui studiu.
În timp ce eficacitatea vaccinului ARNm cu două doze împotriva infecției scade, protejează oamenii de spitalizare, având o eficacitate de 90% pentru toate variantele coronavirusului, inclusiv Delta, timp de cel puțin șase luni, potrivit studiului finanțat de Pfizer, publicat în revista The Lancet și citat de CNBC
Constatările confirmă rapoartele Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA și ale oficialilor sanitari israelieni, care au constatat că protecția împotriva infecției scade după câteva luni.
„Protecția împotriva infecției scade în câteva luni după cea de-a doua doză”, a spus dr. Sara Tartof, epidemiolog la Kaiser Permanente și autorul principal al studiului. Kaiser Permanente a efectuat cercetarea împreună cu Pfizer.
Datele publicate apar la mai puțin de două săptămâni după ce autoritățile de reglementare din domeniul sănătății din SUA au aprobat a doua doză de rapel a vaccinului Pfizer-BioNTech pentru vârstnici și persoanele considerate cu risc crescut de boală.
Cazurile atribuite variantei Delta au crescut de la 0,6 % la aproape 87%, în doar patru luni
Autoritățile de reglementare a sănătății din SUA vor discuta pentru a decide dacă ar trebui să recomande a doua doză de rapel și pentru persoanele care au primit serurile Moderna sau Johnson & Johnson.
Descoperirile publicate în revista The Lancet s-au bazat pe mai mult de 3,4 milioane de documente medicale electronice din sistemul de sănătate Kaiser Permanente din California de Sud, în perioada 4 decembrie – 8 august. În perioada de studiu, proporția cazurilor pozitive atribuite variantei Delta a crescut de la 0,6 % în aprilie la aproape 87% până în iulie.
Cercetătorii au descoperit că eficacitatea vaccinului Pfizer împotriva infecțiilor cu varianta Delta a fost de 93% la o lună după a doua doză și a scăzut la 53%, patru luni mai târziu. Prin comparație, eficacitatea față de alte variante a fost de 97% după o lună și a scăzut la 67% după patru luni, potrivit studiului.
Eficacitatea vaccinului împotriva spitalizărilor legate de varianta Delta a rămas ridicată, la 93%, pe durata studiului, au spus cercetătorii.
„Analiza noastră specifică variantelor arată clar că vaccinul BNT162b2 este eficient împotriva tuturor variantelor actuale de îngrijorare, inclusiv Delta”, a spus Luis Jodar, medic de la Pfizer.
Citește și:
Ce este varianta Delta a coronavirusului? Tot ce trebuie să știi
Ministerul Sănătății din Israel: Vaccinul Pfizer, eficient doar 39% pentru varianta Delta
Eficacitatea vaccinurilor Pfizer și Moderna față de varianta Delta a scăzut la 66%