China a anunțat că în 2028 va lansa noua generație de rachete suficient de puternice să trimită o navă spațială cu echipaj pe Lună.
Liu Bing, proiectant adjunct la China Aerospace Science and Technology, principalul contractor spațial al țării, a anunțat că noul vehicul de lansare cu sarcină mare ar putea fi capabil să plaseze o navă spațială de 15 până la 50 de tone pe o traiectorie spre Lună.
De asemenea, ar fi suficient de puternică să plaseze o sondă cu o greutate de 12 până la 44 de tone pe o traiectorie către Marte, a declarat Liu reporterilor la un spectacol aerian important organizat în orașul Zhuhai, din sudul Chinei. Acesta nu a dat detalii despre rachetă și nici cum se va numi.
China a prezis anterior că va finaliza proiectarea și construcția unei rachete suficient de puternică pentru a transporta astronauți pe Lună din 2030.
China rămâne în continuare în spatele Statelor Unite în ceea ce privește experiența și tehnologia spațială. Ultima aselenizare cu echipaj NASA a avut loc în 1972 și se așteaptă ca astronauții americani să se întoarcă pe Lună până în 2024, notează Reuters.
China a dezvoltat racheta Long March 9 super-grea din 9 martie, cu o greutate la decolare de 4.140 tone și o forță de tracțiune de 5.760 tone, a informat presa de stat în mai.
Spre comparație, Long March 5, în prezent cea mai mare rachetă din China, are aproximativ 849 tone și o forță de tracțiune de aproximativ 1.078 tone.
Oamenii de știință chinezi au spus anterior că Long March 9 ar fi capabilă să amplaseze o navă spațială de 25 de tone pe traiectoria către Lună.
China și-a stabilit o misiune de aducere a unor mostre de pe Marte în jurul anului 2030. China a finalizat misiunea fără echipaj Chang’e-5, numită după zeița Lunii în mitologia chineză, prin care a prelevat probe de pe suprafața lunară în decembrie 2020.
Vă recomandăm să citiți și:
Rusia și China vor crea o stație de cercetare pe Lună
Motivul pentru care China și-a prăbușit intenționat o parte din nava spațială Chang’e-5 pe Lună
China pare să lucreze la o clonă a elicopterului trimis de NASA pe Marte