Doi scafandri amatori care înotau de-a lungul coastei spaniole au descoperit un imens tezaur de monede de aur, vechi de 1.500 de ani. Este una dintre cele mai mari comori care datează din perioada Imperiului Roman.
Luis Lens Pardo și Cesar Gimeno Alcala au descoperit tezaurul în Xabia, un oraș mediteranean de coastă și un punct turistic. Cei doi au închiriat echipament pentru snorkeling, cu scopul de a ridica gunoiul din acea zona, dar unul dintre ei a observat o monedă lucind în partea de jos a golfului Portitxol, relatează Live Science.
După ce a curățat moneda, Lens Pardo a văzut că are „o imagine antică, ca o față greacă sau romană”. Intrigați, cei doi s-au scufundat din nou și au folosit un cuțit și un tirbușon pentru a dezgropa alte monede. În total au găsit opt.
„Am luat cele opt monede și le-am pus într-un borcan de sticlă cu puțină apă de mare”, a spus Lens Pardo.
O echipă de arheologi de la Universitatea din Alicante, Muzeul Arheologic și Etnologic Soler Blasco și Brigada Specială Subacvatică a Gărzii Civile Spaniole, în colaborare cu Consiliul Local din Xabia, au excavat locul și au examinat comoara.
Cu ajutorul arheologilor, au descoperit că în groapă se aflau cel puțin 53 de monede de aur datând din perioada 364 – 408 d.Hr., când Imperiul Roman de Vest era în declin. Fiecare monedă cântărește 4,5 grame.
Monedele erau foarte bine conservate, iar arheologii au putut citi inscripțiile și au identificat chipul împăraților romani înscripținat pe ele. Valentinian I (trei monede), Valentinian al II-lea (șapte monede), Theodosius I (15 monede), Arcadius (17 monede) , Honorius (10 monede) și o monedă neidentificată. Tezaurul include și trei cuie, probabil din cupru, și resturile unui cufăr de plumb în care, probabil, a fost tezaurul.
Tezaurul reprezintă una dintre cele mai mari colecții de monede romane de aur din Europa. Pentru că arheologii nu au găsit dovezi ale unei nave scufundate în apropiere, este posibil ca cineva să fi îngropat comoara acolo, ca să o ascundă de barbari.
Un studiu al monedelor sugerează că tezaurul de aur aparținea unui proprietar bogat, deoarece în secolele al IV-lea și al V-lea „orașele erau în declin și puterea s-a mutat în marile vile romane, din mediul rural”.
După finalizarea cercetărilor, monedelee vor fi expuse la Muzeul Arheologic și Etnografic Blasco din Xabia.
Citește și:
Cum au ascuns rușii kieveni un tezaur din argint înainte de invazia mongolilor
Descoperire impresionantă în Islanda: cea mai veche așezare vikingă și un tezaur de mare valoare
O monedă veche de 2.000 de ani s-a vândut cu 4,2 milioane de dolari. Ce o face atât de valoroasă