O companie solară australiană a dezvoltat cea mai eficientă celulă solară din lume, cu o eficiență de 25,54%. Recordul anterior era de 25,26%.
Rezultatele au fost testate și verificate de Institutul pentru Cercetarea Energiei Solare Hamelin, din Germania.
Compania SunDrive, cea care a realizat acest lucru, a fost înființată în 2015 de Vince Allen, un doctorand la Universitatea din New South Wales, și avea sediul într-un garaj. Allen a avut ideea de a face panourile solare mult mai ieftine, înlocuind argintul folosit în mod normal pentru a colecta energia electrică cu cupru, informează Interesting Engineering.
Argintul este o componentă esențială a panourilor solare actuale, dar cuprul este de 100 de ori mai ieftin, are o resursă considerabil mai mare și necesită temperaturi de procesare mai scăzute, rezultând un consum mai redus de energie.
Mai mult, limita realistă de eficiență a unei celule solare de dimensiuni comerciale este de aproximativ 27%, ceea ce arată că tehnologia se apropie de această limită de eficiență. În aceste condiții, utilizarea cuprului în locul argintului poate fi extrem de benefică pentru folosirea pe scară largă a energiei solare.
„Mai important decât obținerea recordului mondial este că am reușit să facem acest lucru fără argint”, a explicat Allen.
Compania nu este pregătită, deocamdată, să facă astfel de panouri solare pentru instalare, dar noul record ar putea da semnalul unei schimbări în lumea energiei solare, reducând costurile de producție ale panourilor solare.
Citește și:
Jumătate din energia electrică provenită din energie solară până în 2050, visul cel mare al SUA
O aeronavă cu energie solară ar putea zbura timp de 90 de zile fără pilot