Efectul placebo este o iluzie uimitoare. Iată de ce nu ar trebui să înlocuiască medicina reală
Efectul placebo este unul dintre marile mistere ale științei, fiind iluzia medicală care cumva reușește să devină reală.
Cu siguranță, efectul placebo este ciudat, nimeni nu pune asta la îndoială. Însă, doar pentru că efectul placebo produce uneori rezultate neașteptate nu înseamnă că ar trebui să îi supraestimăm influența și nici să încercăm să îi găsim un loc în catalogul de tratamente pentru pacienți, avertizează oamenii de știință.
În cadrul unui nou articol, cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia argumentează că sugestiile recente conform cărora efectul placebo ar putea juca un rol în terapiile clinice sunt nefondate și bazate pe dovezi eronate.
Observațiile privind efectul placebo au început încă din secolul XVIII
„Mare parte din discuțiile despre efectul placebo par să fie concentrate mai mult pe încadrarea efectului ca fiind misterios și extrem de eficient și mai puțin pe diferențele practice din cazul tratamentelor și rezultatelor”, a scris o echipă coordonată de autorul principal și cercetătorul în fizioterapie Chris Maher.
Observațiile privind efectul placebo au început încă din secolul XVIII, iar reputația efectului a continuat să se amplifice. Oamenii de știință au fost fascinați de ideea că un tratament inert, adică o escrocherie, administrat unui pacient fără știința sa, poate produce uneori efecte terapeutice la fel ca tratamentul real.
Reputația aceasta este, în mare parte, nemeritată, au spus autorii noului articol, subliniind că dacă acele dovezi ar fi analizate cu mai multă atenție am putea vedea că placebo produce efecte modeste doar într-o minoritate din cazuri.
„O analiză a tratamentelor placebo, care a avut în vedere 234 de studii clinice, a concluzionat că, în general, efectul placebo nu produce beneficii medicale majore, cu excepția unor efecte neînsemnate și inconsecvente în privința durerii sau stării de amețeală”, au explicat cercetătorii.
Totuși, nu toată lumea este de aceeași părere.
Mai multe experimente care investigau efectul placebo au avut limitări semnificative
În vremurile recente, numeroși comentatori au sugerat că tratamentele placebo ar merita să fie explorate ca posibili înlocuitori în îngrijirea medicală a pacienților, pe baza faptului că am putea să exploatăm efectul placebo pentru rezultate clinice.
În noul articol, Maher și colegii săi au expus unele dintre problemele acestor argumente, evidențiind faptul că mai multe experimente care investigau efectul placebo au avut limitări semnificative, cum ar fi un număr foarte redus de participanți sau concepte defectuoase care nu au putut obține dovezi solide.
Totuși, nimeni nu spune că efectul placebo nu este un fenomen observabil, scrie Science Alert.
Însă, până când nu vom avea date reale și de încredere care să sugereze altceva, medicamentele și tratamentele placebo nu ar trebui să fie administrate pacienților în scenarii clinice, argumentează cercetătorii, mai ales în cazul în care medicamente reale sunt deja disponibile.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Beneficiile microdozelor de LSD sau alte psihedelice ar putea fi, de fapt, doar efectul placebo
Un studiu clinic sugerează că depresia ar putea fi tratată cu gaz ilariant