Un studiu amplu arată că Luna are o influență considerabilă asupra somnului uman
This browser does not support the video element.
Somnul este una dintre cele mai cruciale activități pentru om, însă milioane de persoane nu o fac cum trebuie. Unii factori care ne împiedică să dormim suficient de mult sunt evidenți, iar alții mai puțin clari.
În cazul de față vorbim despre Luna și fazele sale, care au fost și continuă să fie intens studiate pentru a investiga potențialul impact asupra somnului uman, deși rezultatele acestor analize au fost oarecum inconsecvente.
În cadrul unui nou studiu, despre care cercetătorii spun că este cel mai amplu de acest fel, o echipă de oameni de știință a monitorizat somnul a peste 850 de oameni din orașul Uppsala, Suedia, folosind măsurători de polisomnografie pentru a stabili debutul, durata și calitatea somnului pentru o singură noapte.
Ciclul lunar are o influență semnificativă și detectabilă asupra somnului
Aceste măsurători au fost făcute pe indivizi de-a lungul mai multor ani, atât pe bărbați cât și pe femei. Nopțile monitorizate au reprezentat, în cele din urmă, și stadii diferite din ciclul lunar.
Noile cercetări au confirmat că ciclul lunar are o influență semnificativă și detectabilă asupra somnului uman, însă, interesant este că nu toate persoanele sunt afectate în același mod.
„Noi am descoperit că bărbații care au fost monitorizați în nopțile din perioada în care Luna Nouă devine Lună Plină au prezentat o eficiență mai scăzută a somnului față de bărbații care au fost monitorizați în nopțile din perioada după Lună Plină”, a explicat Christian Benedict, expert în neurologie și autor principal al noului studiu.
„Prin comparație, somnul femeilor a rămas în mare parte neafectat de ciclul lunar”, a adăugat Benedict.
În cazul bărbaților au fost mult mai vizibile efectele Lunii
Deși rezultatele din cazul femeilor au fost în mare parte mai puțin sugestive privind influența Lunii asupra somnului, fenomenul nu este deloc invizibil.
Studiul a mai arătat că femeile au dormit cu aproximativ 12 minute mai puțin în nopțile din perioada în care Luna Nouă se transformă în Lună Plină, față de nopțile din perioada după Lună Plină.
Acestea fiind spuse, bărbații au dormit cu peste 20 de minute mai puțin în nopțile din perioada în care Luna Noua devine Lună Plină. Totodată, în cazul bărbaților au fost mult mai vizibile și alte efecte, cum ar fi o eficiență a somnului cu 3,4% mai scăzută, o stare de veghe mai pronunțată și mai multe perturbări în timpul somnului.
Ar putea fi implicate și efecte geomagnetice
Studiul din cazul de față este observațional, astfel că echipa nu poate stabili o cauză certă. Însă, fără îndoială, ceva se întâmplă. Cercetătorii au oferit câteva posibilități în acest sens.
„Cu fiecare zi adițională din perioada în care Luna Nouă devine Lună Plină, aceasta reflectă mai multă lumină solară pe Pământ, astfel atingând o luminozitate maximă în ziua Lunii Pline”, a scris echipa, potrivit Science Alert.
„În afară de lumină, ritmul circadian care controlează somnul este afectat și de alte elemente, inclusiv gravitația. Diferențele din forța gravitațională a Lunii ar putea explica unele dintre rezultatele observate în acest studiu”, au adăugat cercetătorii.
De asemenea, mai multe studii sunt necesare pentru că ar putea fi implicate și efecte geomagnetice.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Un somn mai scurt de 6 ore pe noapte, asociat cu un risc crescut de demență
Cum îți influențează fazele Lunii somnul
Un pui de somn după-amiaza te face mai agil mintal
Ce a apărut mai întâi, somnul sau creierul? Oamenii de știință ar fi aflat, în sfârșit, răspunsul