Patru turiști SpaceX s-au întors în siguranță pe Pământ după ce au petrecut trei zile în spațiu, astfel finalizând cu succes prima misiune orbitală din istorie fără astronauți profesioniști la bord.
Capsula Dragon de la SpaceX a fost încetinită de patru parașute uriașe înainte să se prăbușească în Oceanul Atlantic, în apropiere de coasta statului american Florida, la ora 2:06 (ora României), în dimineața zilei de 19 septembrie.
„A fost o călătorie fenomenală pentru noi și abia începem”, a spus miliardarul și căpitanul Jared Isaacman, care a finanțat călătoria cu scopul de a face spațial un pic mai accesibil.
Un vas SpaceX a recuperat imediat capsula, înainte ca trapa să se deschidă și turiștii spațiali să iasă unul câte unul. Cei patru au fost duși la Centrul Spațial Kennedy, acolo unde misiune lor a început pe 16 septembrie.
Obiectivul misiunii, denumită Inspiration4, a fost de a încuraja democratizarea spațiului prin dovedirea faptului că spațiul cosmic este accesibil pentru echipajele care nu au fost instruite ani de zile.
„Felicitări Inspiration4x!!”, a transmis fondatorul SpaceX, Elon Musk, într-un mesaj pe o rețea de socializare online.
Cei patru turiști spațiali, Isaacman și alți trei americani, au petrecut trei zile orbitând planeta Pământ, călătorind mai departe decât Stația Spațială Internațională (ISS), la o orbită de aproximativ 575 kilometri înălțime, și înconjurând globul de peste 15 ori pe zi.
Isaacman, care a plătit zeci de milioane de dolari companiei SpaceX, a oferit celelalte trei locuri unor străini: Hayley Arceneaux, o asistentă medicală în vârstă de 29 de ani, Sian Proctor, profesor în vârstă de 51 de ani, precum și Chris Sembroski, un veteran al Forțelor Aeriene SUA, în vârstă de 42 de ani.
Cu toate acestea, costul exact al investiției nu a fost dezvăluit, scrie Science Alert.
Echipajul Inspiration4 a fost instruit pentru zborul spațial timp de șase luni, spre deosebire de antrenamentele care pot dura ani buni pentru astronauții profesioniști.
În timpul zborului, semnele vitale ale membrilor, inclusiv ritmul cardiac, somnul, nivelurile de oxigen din sânge și abilitățile cognitive, au fost monitorizate pentru a studia efectele spațiului asupra novicilor.
Totodată, cei patru civili s-au bucurat de priveliștea uimitoare, au vorbit cu actorul Tom Cruise, au mâncat pizza și au ascultat muzică.
„Bun venit în a doua eră spațială”, a spus directorul misiunii, Todd Ericson, în cadrul unei conferințe cu presa după aterizarea echipajului.
Odată cu finalizarea misiunii, „călătoriile spațiale devin mult mai accessible pentru bărbații și femeile obișnuite”.
În timpul zborului a existat doar o problemă minoră, legat de sistemul de toaletă al capsulei, însă o soluție a fost găsită rapidă, a adăugat Ericson, fără să ofere alte detalii.
„Cea mai tare călătorie din viața mea”, a declarat Proctor la scurt timp după ieșirea din capsula SpaceX.
Aterizarea echipajului a marcat cea de-a treia oară când compania lui Elon Musk transportă oameni în spațiu și îi aduce înapoi pe Terra, după cele două misiuni cu NASA, una în august 2020 și alta în luna mai 2021. Ambele misiuni au adus astronauți de pe ISS.
Spre deosebire de astronauții NASA, echipajul misiunii Inspiration4 nu a ajuns pe ISS, însă a rămas pe orbită în jurul Pământului.
De asemenea, SpaceX plănuiește deja și alte zboruri spațiale. Următoarea călătorie este programată pentru ianuarie 2022, iar trei afaceriști se vor afla la bord.
Un fenomen galactic spectaculos, creat în urma lansării misiunii Inspiration4 de către SpaceX
Misiunea Inspiration4 – Primii turiști spațiali au ajuns în orbită. Ce vor face în cele trei zile
Șenile de tanc uriașe, inscripționate cu logo-ul SpaceX, observate de un șofer pe Autobahn