Google a terminat de instalat un nou cablul de internet subacvatic numit Grace Hopper, care va traversa Oceanul Atlantic și va lega orașul New York de Marea Britanie, înainte de a ajunge în Spania, potrivit unui comunicat al firmei.
Cablul Grace Hopper a ajuns la Bude, Cornwall, pe coasta de vest a Regatului Unit, în timp ce o altă parte a ajuns luna aceasta pe coasta Bilbao (nordul Spaniei). În total, cablul se întinde pe 6.276 km pe fundul mării și transportă aproximativ 350 de terabiți de date pe secundă, aproximativ la fel ca 17,5 milioane de persoane care se uită simultan la video streaming în 4K, potrivit unui raport Business Insider, preluat de Interesting Engineering.
Grace Hopper se alătură celorlalte cabluri subacvatice ale Google. Curie, Dunant, Equiano și Firmina. Cablul Dunan este pregătit pentru utilizare și leagă SUA și Franța. Firmina se întinde de pe coasta de vest a SUA până în Argentina, în timp ce Curie leagă coasta de vest dintre Panama și Chile.
Google a anunțat în august că a încheiat un acord cu Facebook pentru a construi un nou cablu numit „Apricot”, care va lega șase țări din sud-estul Asiei, folosind aproximativ 12.000 de kilometri de cablu.
Grace Hopper va utiliza o nouă tehnică numită „comutare prin fibră” pentru a face transferul de date mai fiabil, potrivit Google.
Sangeetha Abdu Jyothi, profesor asistent la Universitatea din California, a explicat într-o lucrare că aceste cabluri de internet subacvatice sunt deosebit de vulnerabile la efectele radiațiilor solare și că o dependență excesivă de ele ar putea duce la o „apocalipsă a internetului”.
Fenomenele meteorologice provocate de schimbările climatice pot face, de asemenea, cablurile subacvatice extrem de vulnerabile. În 2012, uraganul Sandy a distrus mai multe capete de îmbinare, acolo unde cablurile subacvatice făceau leagătura între America de Nord și Europa.
Google a declarat că Grace Hopper va intra online anul viitor și că se așteaptă ca și cablul Apricot să fie online până în 2024.
Citește și:
Amendă pentru Google în Rusia. Ce legi a încălcat gigantul american
Ce produse au crescut cel mai mult în căutările pe Google
Marea Britanie lansează o investigaţie asupra schimbărilor plănuite de Google
Aplicația Google Maps, acuzată că direcţionează turiştii pe trasee „extrem de periculoase”