Gaura din stratul de ozon, neobișnuit de mare anul acesta. Mai mare decât Antarctica
Gaura care apare în stratul de ozon al Pământului este neobișnuit de mare anul acesta, cuprinzând o suprafață mai mare decât Antarctica, potrivit Serviciului Copernicus de monitorizare a atmosferei.
Utilizând observații prin satelit și de la fața locului, cercetătorii de la CAMS au descoperit că această gaură din stratul de ozon de deasupra Polului Sud a crescut considerabil în ultimele două săptămâni, după un început lent de sezon. Acum este mai mare cu 75% față de găurile de ozon din 1979, relatează IFLScience.
Stratul de ozon este o regiune a stratosferei între 15 și 30 de kilometri deasupra Pământului, care are o concentrație ridicată de ozon gazos în comparație cu alte părți ale atmosferei. Stratul absoarbe o mare parte din razele ultraviolete nocive ale Soarelui, acționând ca un scut invizibil pentru Planetă.
Acest strat se degradează din cauza substanțelor eliberate de om în atmosferă, spray-uri cu aerosoli, solvenți și agenți frigorifici. De aceea, fabricarea unor astfel de compuși a fost întreruptă în baza Protocolului de la Montreal.
Ce se va întâmpla cu gaura de ozon în perioada următoare?
Gaura de ozon care se află deasupra Polului Sud variază ca dimensiune de la un sezon la altul. În fiecare an, în jurul lunii septembrie, pe măsură ce emisfera sudică intră în sezonul de primăvară, CFC-urile descompun ozonul peste Antarctica, iar stratul se descompune și să se subțiază.
Nu este clar de ce gaura din acest an este atât de mare, dar cercetătorii sugerează că este comparabilă cu cea de anul trecut.
„Prognozele arată că gaura din acest an a crescut mai mult decât de obicei. Vârtejul este stabil, iar temperaturile stratosferice sunt chiar mai scăzute decât anul trecut, deci poate continua să crească ușor în următoarele două sau trei săptămâni, ” a explicat Vincent-Henri Peuch, directorul CAMS.
De-a lungul anilor 1970 și 1980, oamenii de știință au descoperit o gaură în stratul de ozon de deasupra Polului Sud și a devenit din ce în ce mai mare din cauza utilizării clorofluorocarburilor.
Citește și:
Subțierea stratului de ozon responsabilă de o extincție în masă în urmă cu 360 de milioane de ani