O femeie a fost readusă la viață după ce a stat 45 de minute în moarte clinică. Cazul este extrem de rar
Kathy Patten, o bunică din orașul american Baltimore, a suferit un atac de cord, iar timp de 45 de minute a fost în moarte clinică. Însă, mulțumită unor manevre intense de resuscitare, femeia a primit o nouă șansă la viață.
Între timp, Patten s-a recuperat aproape în totalitate, fapt ce este extrem de rar. Deși filmele și serialele dau impresia că manevrele de resuscitare cardiopulmonară (CPR) sunt de succes de cele mai multe ori, realitatea este mult mai sumbră. Doar în jur de 10,6% dintre oamenii care suferă un atac de cord sunt externați din spital, potrivit unui studiu din 2018, deși acele cifre variază în funcție de severitatea și momentul incidentului.
„Sunt foarte recunoscătoare pentru că Dumnezeu mi-a dat încă o șansă. Voi fi cea mai bună versiune a mea. Este foarte înfricoșător”, a spus Patten jurnaliștilor de la un post afiliat CBS.
Și medicii femeii au fost uimiți de experiența rară.
„Ne-a învățat ce înseamnă viața. Ne-a învățat ce înseamnă să nu renunți”
„Nu îi spun cu plăcere, ci îi mulțumesc. Ne-a învățat ce înseamnă viața. Ne-a învățat ce înseamnă să nu renunți”, a declarat Dov Frankel, unul dintre medicii lui Patten de la Centrul Medical Greater Baltimore.
Totuși, doar o minoritate extremă de oameni este la fel de norocoasă ca Patten, scrie Futurism.
„Oamenii consideră manevrele de resuscitare un miracol, însă acestea sunt doar un act medical. Nu sunt foarte sigur ce anume ar alege oamenii dacă ar ști prognosticul adevărat”, explica Juan Ruiz-Garcia, de la Spitalul Universitar din Torrejon, Madrid, în 2018.
Moartea clinică produce efecte catastrofale asupra creierului
De asemenea, pacienții se confruntă cu posibilitatea că nu vor putea face o recuperare completă, adică nu își vor putea relua viața în mod normal. Moartea clinică produce efecte catastrofale asupra creierului, lăsând în urmă leziuni permanente.
Însă, din când în când, eforturile de resuscitare sunt un real succes, iar noi ar trebui să fim recunoscători pentru asta.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Un studiu arată câte minute pierzi din viață după ce mănânci un hot dog
O viață bună nu trebuie neapărat să fie una fericită și nu va fi întotdeauna plăcută
Seppuku, ritualul cumplit prin care samuraii își curmau propria viață
Biologii au „readus la viață” genul unor celule ciudate și galbene, uitat timp de 140 de ani